Minél többet fogyaszt, annál népszerűbb

A hősugárzókból azokat viszik inkább, amelyek sokat fogyasztanak, és persze olcsóbbak.
Napi.hu, 2017. január 28. szombat, 15:26
Fotó: Stocksnap

Talán meglepő, de hősugárzók piaca nem a leghidegebb hónapokban a legélénkebb, inkább a távfűtési szezon kezdete előtt és után, azaz szeptember-októberben, valamint tavasszal pörögnek fel az eladások. A vásárlók ugyanis leginkább kiegészítő fűtésként használják ezeket.

A piaci adatok szerint azonban a takarékosságot nem preferálják a vásárlók. A drágább társaiknál többet fogyasztó 3-5 ezer forintról hősugárzók jóval népszerűbbek  drágább társaiknál - derül ki az Extreme Digital összesítéséből.

Ventilátorosok és olajosok

A cég szerint a legegyszerűbb ventilátoros hősugárzókból viszik a legtöbbet. Szemben például az elektromos olajradiátorokkal, amelyek bár lassabban fűtenek fel egy-egy helyiséget, takarékosabbak és  egyenletesen adják le a hőt, arról nem beszélve, hogy az olaj a berendezés kikapcsolása után is még ad le hőt.

Hiába jobbak a port felkavaró és zajos ventilátoros hősugárzóknál az olajos radiátorok, negyedannyi fogyott belőlük az Extreme Digitalnál. Ennek magyarázata, hogy drágábbak, jellemzően 8-20 ezer forintért kaphatóak.

Korszerűbbet drágábban

A kiegészítő fűtésre a legkoszerűbb megoldást a kerámiabetetés hősugárzók és az úgynevezett split klímák jelentik. A kerámiabetétes hősugárzók belsejében az egyszerű ventilátoros hősugárzókkal ellentétben nem egy egyszerű elektromos fűtőszál izzik, hanem egy speciális kerámiából készült borda adja a meleget. Ez a hagyományos nagyobb hőleadó felület biztosít, amelyet azonos melegítőhatás eléréséhez elegendő kisebb fordulatszámú, tehát halkabb ventilátorral fújni, ráadásul a kerámiabetét felfűtéséhez kevesebb áram kell, azaz kisebb a fogyasztása.

A kerámia fűtőelem emellett nem is izzik, így használata is biztonságosabb, emellett az ilyen eszközzel fűtött helyiségben nem is lesz égett szag, mint a hagyományos hősugárzó használata esetén, amelynek belsejében az izzó fűtőszál megégeti a levegőben lévő porszemeket. Hátránya a kerámiabetétes hősugárzóknak, hogy a bonyolultabb szerkezet miatt 8-30 ezer forintba kerülnek.

A cég összeállításából kiderül az is, hogy azokban a lakásokban, ahol nyári légkondicionálásról is gondoskodnak, praktikus eleve hűtő-fűtő klímaberendezést választani, így szezonon kívül ezzel is megoldható a fűtés, a klímaberendezés képes az előzetesen megadott szinten tartani a hőmérsékletet. Fontos, hogy a split klímák fűtési képessége is eltérő, de a fejlettebb típusok akár súlyos mínuszokban is használhatók, működésük pedig olyan hatékony, hogy nem növelik meg vészesen a rezsit akkor sem, ha fűtenek velük.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Fricibacsi2, 2017.01.30 07:57

@tarTosPista:

Pont az ellenkezője igaz
Nekem is van egy "kibaszott nyugger " édesanyám, de nem azért reklamál, hogy ne fűtsenek, hanem azért hogy fűtsenek.
Mert a "kibaszott nyuggerek" otthon ülnek, nem tudnak már mozogni, és mivel nem tudnak nagyon mozognak, kibaszottul fáznak ha nem fűtenek.

UI
Panelban nagyon jó a távfűtés
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2017.01.29 09:15

Persze, hogy így alakul, mert a magyarok többsége csóri, tehát az olcsóbbat veszi.
A másik probléma szintén ez a qrva ország, mert a szlovákoknál fűtenek, ha hideg van, itt meg fagyasztják, betegítik a népet.
És itt is összeugrasztják a lakosságot, mert a fűtés bekapcsolását áthárítják a lakóközösségre.
Vagyis a kibaszott nyugerre, mert azok vannak többen egy helyen, és azok inkább fáznak, mint fizetnek.
Az a kibaszott nyugger nem akar fizetni, amelyiknek több a nyugdíja mint a kisgyerekes fizetése.
Fázzon csak a gyerek, úgy jó az ebben a qrva országban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html