Harmincmilliós bírság jogsértő nyilvános részvényértékesítés miatt

Az MNB összesen 30 millió forint bírságot szabott ki a Crown Trade Kft. és a DPD Trade Kft. társaságokra, akik az általuk alapított Gaudium Invest Zrt. zárt körben kibocsátott részvényeit jogsértő módon - a garanciális befektetővédelmi szabályokat teljesen mellőzve - ajánlották fel nyilvános értékesítésre.
Domokos László, 2019. február 8. péntek, 12:11
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az MNB hivatalból indított piacfelügyeleti eljárás keretében vizsgálta, hogy a kecskeméti székhelyű Gaudium Invest Zrt., valamint az eljárás közben felszámolás alá került Crown TRADE Kft. és a DPD Trade Kft. társaságok végeztek-e engedély nélküli pénzügyi vagy befektetési szolgáltatási tevékenységet, illetve, hogy a Gaudium részvények nyilvános értékesítésre történő felajánlása megfelelt-e a tőkepiaci törvény vonatkozó rendelkezéseinek - adta hírül az MNB.

A jegybank már a vizsgálat megindításakor megállapította, hogy a Crown Trade Kft. "f. a." és a DPD Trade Kft. társaságok - a cégformájukra tekintettel - nem minősülhetnek nyilvánosan forgalomba hozott értékpapír kibocsátójának, ezáltal értékpapírok nyilvános értékesítésre történő felajánlására nem jogosultak.

A jegybanki eljárás feltárta, hogy a két társaság a Gaudium Invest Zrt. zárt körben kibocsátott törzsrészvényeire vonatkozóan (közreműködők útján) nyilvános értékesítési ajánlatokat tett közzé, amelyek eredményeként a DPD Trade Kft.-vel és a Crown Trade Kft. "f. a."-val több személy kötött részvényvásárlásra vonatkozó szerződést és szerzett meg a Gaudium Invest Zrt. által korábban zárt körben kibocsátott részvényeket. A részvényvásárlások során a befektetők - a valós névérték töredékének megfelelő - előleg megfizetését követően tulajdonosként rendelkezhettek a Gaudium-részvényekkel, így többek között azokat névértéken tudták felhasználni önerő igazolásaként vagy fedezetként különböző ügyletekhez, pályázatokhoz.

A társaságok az alapvető befektetővédelmi előírásokat is figyelmen kívül hagyták, ugyanis a nyilvános értékesítésre történő felajánlási folyamat kezdetén nem készítettek kibocsátási tájékoztatót és hirdetményt, továbbá befektetési szolgáltatót sem vettek igénybe a forgalmazáshoz.

Mindezek nyomán az MNB ma publikált határozataiban a Crown Trade Kft. "f. a."-t 19 millió forint, a DPD Trade Kft.-t pedig 11 millió forint felügyeleti bírsággal sújtotta. A bírságösszeg meghatározásánál a jegybank elsődlegesen azt értékelte, hogy az értékpapír forgalomba hozatali szabályok megsértése különös súlyú a tőkepiac biztonságos és zavartalan működése, illetve a tőkepiac tisztaságának követelménye szempontjából. Az MNB súlyosító körülményként vette figyelembe többek között, hogy a jogsértő tevékenység több éven keresztül, huzamosabb ideig állt fent. A jegybank engedély nélküli pénzügyi vagy befektetési szolgáltatási tevékenység végzését a társaságok vonatkozásában nem tárt fel.

A Gaudium Invest Zrt. esetében a jegybank a piacfelügyeleti eljárást intézkedés alkalmazása nélkül megszüntette, azonban a társaság törvénysértő működése miatt az illetékes cégbíróságnál törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett. Az MNB eljárása során beszerzett adatok alapján a jegybank költségvetési csalás bűntett gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett.

HOZZÁSZÓLÁSOK