Pénzforgalmi szolgáltatót tiltott el az MNB

Az MNB ideiglenesen megtiltotta a VirPay Pénzforgalmi Szolgáltató Kft.-nek a pénzforgalmi szolgáltatási tevékenység végzését és felügyeleti biztost rendelt ki a társasághoz. A jegybank célvizsgálatot folytat a VirPay-nél, mert az nem megbízhatóan vezeti az ügyfélpénzek kezelésére vonatkozó nyilvántartásait - adta hírül a jegybank.
Domokos László, 2019. május 16. csütörtök, 14:26
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az MNB ma közzétett végzésében a folyamatban lévő jegybanki célvizsgálat határozattal való lezárásáig vagy a tilalom megszüntetéséig ideiglenesen megtiltotta a VirPay Pénzforgalmi Szolgáltató Kft.-nek a pénzforgalmi tevékenység végzését. A jegybanki határozatig vagy a kirendelés megszüntetéséig, de legföljebb négy hónapra az MNB felügyeleti biztosként a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft.-t is (PSFN) kirendelte a pénzforgalmi társasághoz.

A felügyeleti biztos átvette az igazgatósági tagok, illetve az ügyvezető feladatait. Emellett gondoskodik a pénzforgalmi szolgáltatási tilalom betartásáról, teljeskörűen kivizsgálja, hogy az ügyfélpénzek megvannak-e.

A jegybank korábbi átfogó vizsgálata nyomán egy 2018. júliusi, 13,5 milliós bírságot is tartalmazó határozatában határidő kitűzésével kötelezte - többek közt - a VirPay-t, hogy a jogszabályoknak megfelelően alakítsa ki az ügyfélpénzek kezelésére, nyilvántartására, s ezek ellenőrzésére vonatkozó szabályzatait. A társaság az ennek való megfelelésről azonban ezután sem adott számot teljeskörűen. A jegybank ezért idén május elején - helyszíni szakaszt is magában foglaló - célvizsgálatot indított az esetlegesen változatlanul fennálló jogsértések felderítésére.

A vizsgálat eddigi adatai szerint a VirPay - a fizetési szolgáltatókról szóló törvényt megsértve - továbbra sem úgy vezeti ügyfélpénzekkel kapcsolatos nyilvántartását, hogy azok valós képet mutassanak az átvett pénzekről, s bármikor valós időben elkülönített módon mutassák be az ügyfelek és a társaság pénzeszközeit. A VirPay felügyeleti adatszolgáltatása révén sem állapítható meg, hogy az ügyfélpénzek hiánytalanul rendelkezésre állnak-e. Fennáll emellett annak lehetősége is, hogy a társaság olyan engedélyköteles tevékenységet kíván végezni, amelyre nem rendelkezik érvényes felügyeleti engedéllyel.

Az MNB mindezek nyomán - az ügyfelek érdekeinek védelmében is - azért döntött mostani intézkedéseiről, mert fennáll a veszélye, hogy a Virpay a közeljövőben sem felel meg az ügyfélpénzek védelmét szavatoló előírásoknak, sőt akár nem fog tudni eleget tenni az ügyfelei felé fennálló fizetési kötelezettségeinek.

A jegybank célvizsgálatát határozattal zárja majd le, amelynek eredményét honlapján nyilvánosan közzéteszi - közölte az MNB.

HOZZÁSZÓLÁSOK