A Citi csökkentette a Mol esetében a 2013-2014-es évre vonatkozó profitvárakozásait, méghozzá jelentős mértékben, 16-22 százalékkal. Ezt főként a cég által adott várakozásokkal összhangban a várhatóan csökkenő kitermelés, valamint az effektív adókulcs emelkedése magyarázza.

A Citi ennek következtében a részvényekre adott fair érték becslését a korábbi 19 825 forintról 18 481 forintra csökkentette.

A Mol hamarosan publikálja majd a tavalyi negyedik negyedévre vonatkozó gyorsjelentését, melyben a Citi szerint a korábbi negyedévhez képest jelentős eredménycsökkenésről számolhat be, elsősorban a finomítói marginok csökkenése miatt. Az upstrem szegmensben is visszaesést várnak a tisztított üzemi eredményben, főként a forint negyedévben mutatott erősödése miatt.

A Citi meglátása a Mol finomítói portfóliója Magyarországon és Szlovákiában igen erős, a kurdisztáni régióban pedig komolyabb kitermelési potenciál rejlik, közép távon azonban a kitermelés-növekedés terén a vállalat kihívásokkal szembesül. Ennek nyomán fenntartják a papírokra vonatkozó semleges ajánlásukat.