Most a tejtermelők fejik az áruházláncokat

Bár augusztusban 7 százalékkal drágult a tej, az aszály miatt idén további 10-15 százalékos áremelésre lehet számítani - írja a Népszabadság.
NAPI Online, 2007. szeptember 25. kedd, 09:40
Fotó:

Amint elfogy a tavalyi takarmány, megkezdődik a második árhullám. Ennek egyik jele, hogy akadozik az üzletek ellátása. Tejhiány nincs, inkább arról van szó, hogy megszűnt a termelők és a feldolgozók kiszolgáltatottsága a kereskedőkkel szemben. A boltokban szűkült a kínálat tejből és tejtermékekből, és jócskán megugrott a friss és a tartós tej ára. A Népszabadság értesülései szerint a legtöbb üzletlánc és nagykereskedő az utóbbi hetekben a választék visszafogására kényszerült, és egyes helyeken elfogyott a tej a pultból. Van viszont olyan hálózat is, ahol továbbra is bőségesen kapható tej, és a tartós fajtákból is jelentősek a készletek. A lapnak nyilatkozó láncok néhány hét alatt rendezhetik soraikat tartós tejből (UHT), és új, többnyire külföldi beszállítók kutatásába kezdtek. Ugyanakkor egész Európában drágul a tej, és hazánkban is megkezdődött az árverseny az olasz, a német, a holland és a magyar felvásárlók között. Besenyei Ferenc, a Tej Terméktanács elnökhelyettese elmondta: a feldolgozók literenként 76 forintot kínálnak, de az olaszok 110 forintot is fizetnek. A tejüzemek idén 1,4 milliárd litert vásárolnak fel, és mintegy 300 millió litert értékesítenek külföldön. A harmadik negyedévben 50 százalékkal nőtt a kivitel az előző negyedévhez képest, és az exportőrök száma 150-re emelkedett a korábbi 21-ről.

A Magyar Nemzet ugyanakkor arról ír, hogy a boltok polcain is érzékelhető tejhiány alakult ki Magyarországon az utóbbi hetek folyamán. A német és olasz piacokon tapasztalható 30-40 százalékos tejár-emelkedés külföldre csábítja a magyar termelőket, ami idehaza ellátási gondokhoz vetetett az elmúlt hetek során. A hazánkban tapasztalt 20 százalékos drágulást szakértők szerint további 6 százalékos áremelkedés követheti az év végéig, mely még mindig nem kelhet versenyre a belpiaci árakhoz képest literenként 10-12 forintos felárat kínáló külföldi kereskedők által kínált árral.A Magyar Nemzet információi szerint a hazai kiskereskedők nagy többsége ellátási gondokkal küzd, a Plusz és az Auchan áruházláncok egyes boltjaiban hiánycikk a magyar tej, a Sparban csak egyféle ultrahőkezelt (UHT) tejet lehet vásárolni, míg a Tesco polcain olasz tejesdobozok sorakoznak - írja a Magyar Nemzet.

HOZZÁSZÓLÁSOK