Kész az új Herendi-mozi - elindult a Nézz magyar filmet kampány

Az újranyitó mozikban elsőként bemutatott Pesti Balhéra már 70 ezren váltottak jegyet. A Nemzeti Filmintézet támogatásával ősszel magyar filmáradat várható a mozikban, lesz köztük romantikus vígjáték, történelmi dokufilm és dráma; októbertől vetítik Herendi Gábor új filmjét is.
Domokos Erika, 2020. szeptember 7. hétfő, 15:19
Fotó: Getty Images

"A nyáron újranyitó vetítőhelyeket a Vissza a moziba! - A magyar film hónapja pályázattal a Nemzeti Filmintézet 300 millió forinttal támogatta, hogy magyar filmeket tűzzenek műsorra júliusban és visszacsábítsák a közönséget. A biztonságos körülmények között üzemelő mozikba folyamatosan térnek vissza a nézők, és bizalomra ad okot, hogy a július végén bemutatott Pesti balhé című vígjátékra már mintegy 70 ezren váltottak jegyet" - nyilatkozta Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

A Nemzeti Filmintézet közleménye szerint rekordszámú magyar filmmel várják ősszel a mozik a nézőket. A Filmintézet az alábbi filmeket ajánlja:

Szeptember 10-től látható a Hab címú film Lakos Nóra első mozifilmje. A könnyed stílusú, de komoly témákat is boncolgató romantikus vígjáték főszerepeit Kerekes Vica és Mátray László alakítják. (Forgalmazó: InterCom.)

Nincs parancs! címmel készült 1989 sorsfordító eseményeiről egy magyar és egy német határőr történetén keresztül tényfeltáró történelmi dokumentumfilm Szalay Péter rendezésében, amely szeptember 17-től lesz a mozik műsorán. (Forgalmazó: Dunatáj Alapítvány.)

Szeptember 24-én, a velencei és a torontói filmfesztivál premierjét követően érkezik a mozikba Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmje, amelyben a valóság és képzelet csúszik össze egy szerelmes nő fejében, a főszerepekben Stork Natasa és Bodó Viktor. (Forgalmazó: Mozinet.)

Kocsis Ágnes harmadik mozifilmje, az Éden számos nemzetközi fesztiválszereplés után október 15-én érkezik a hazai mozikba. A magyar-román koprodukcióban, belga részvétellel készült film egy különös szerelmi történet, amelynek főszereplője egy harmincas évei végén járó nő, aki mindenre allergiás, ami a modern civilizációval jár. (Forgalmazó: Mythberg Films.)

A Valami Amerika filmeket és a Kincsemet is rendező Herendi Gábor új alkotása, a Toxikoma, Szabó Győző azonos című önéletrajzi írásán alapul, amely a két főhős, a drogos alfahím és az istent játszó pszichiáter egymásnak feszüléséről és baráttá válásáról szól. A Toxikoma október 22-től látható a mozikban, a főszerepeket Molnár Áron, Bányai Kelemen Barna és Török-Illyés Orsolya játssza. (Forgalmazó: Vertigo Média.)

A Rezes Judit, Mészáros Blanka és Mészáros Máté főszereplésével készült Gothár Péter-filmet, a Hét kis véletlent november 26-án mutatják be a mozik. A film történetmesélése a kortárs szórakoztató film sablonjaitól eltérő új filmes közlési forma lesz. (Forgalmazó: Véletlenek.)

Nagy Viktor Oszkár Becsúszó szerelem című filmje november 12-től lesz látható. Az európai romantikus komédiák szellemében fogant vígjáték érzelmes, humoros története bepillantást enged a focidrukkerek lelkes, de ellentmondásos világába, az örökbefogadás bonyodalmaiba és a gyerekvárás mindenki életét fenekestül felforgató helyzeteibe. A főszerepekben Ötvös András és Gombó Viola Lotti. (Forgalmazó: Vertigo Média.)

December elsejétől lesz látható A béke követei, a trianoni Magyar Békedelegáció munkáját bemutató dokumentum-játékfilm. A Babos Tamás és Kálomista László Tamás rendezésében készülő alkotás archív felvételeket, történész megszólalásokat és dramatizált jeleneteket vegyít, hogy a mai nézői elvárásoknak megfelelően mutassa be a békeküldöttség féléves munkáját. (Forgalmazó: Megafilm.)

Varsics Péter első mozifilmjében, az Így vagy tökéletesben humorral és érzelemmel mesél egy ezoterikus sikerkönyvszerző és egy magát tehetséges szépírónak gondoló, kiégett reklámos hazugságokkal és önbecsapásokkal teli kapcsolatáról. A ma Budapestjén játszódó romantikus dramedy december 3-án érkezik Béres Mártával és Fekete Ernővel a főszerepekben. (Forgalmazó: InterCom.)

A tervek szerint még idén bemutatják Bergendy Péter új filmjét, a Post mortemet. A Klem Viktor és Hais Fruzsina főszereplésével készült borzongató alkotás az első világháború és a spanyolnátha-járvány után játszódik egy kísértetjárta, magyar faluban - írja a Filmintézet. (Forgalmazó: InterCom.)

HOZZÁSZÓLÁSOK