Multit enged biztosítójába az OTP?

Közös üzletbe foghat az OTP a világ egyik legnagyobb biztosítási-pénzügyi csoportjával.
NAPI Online, 2007. szeptember 27. csütörtök, 08:34
Fotó:

A portfolio.hu piaci hírekre alapozva azt írta, a nyugati óriásoktól magát eddig távol tartó magyar bank beengedné a francia AXA-t saját biztosítójába, a Garanciába. Az AXA-nál az üzleti portálnak a hírt nem erősítették meg, de nem is cáfolták, az OTP Garanciánál nem tudtak ilyen felvásárlásról, a Népszabadságnak pedig a magyar biztosítónál csak annyit mondtak, hogy tőzsdei cégként nem kommentálnak lapértesüléseket.

A Mabisz adatai szerint az OTP Garanciának ma 9 százalékos része van a hazai biztosítási piacon, első féléves árbevétele 40 milliárd forint volt, míg az AXA magyar leánya 2 százalékot tudhat magáénak, és 16 milliárdos forgalmat produkált az első hat hónapban. A magyar céghez a svájci Winterthur 2006-os felvásárlásakor jutott a francia cégcsoport, amely tavaly megvásárolta az ELLA Bankot is, így egy takarékszövetkezetből átalakult, először lakáshitelezésre szakosodott, mára pedig már komplex banki szolgáltatásokat nyújtó pénzintézettel is bővült a portfóliója.

Az AXA számára ugyanakkor logikus lépés lenne egy ennél nagyobb értékesítési lánc kiépítése, míg az eddig általában a piacot követő Garanciába lendületet és újítást hozhatna az új partner, amely jókora segítség lehet a külföldi leánybiztosítók megszervezésénél is. A két csoport ugyanis csak Magyarországon és Szlovákiában versenytárs, és az AXA a régióban éppen ott van jelen, ahol az OTP nincs. Az üzlet ellen csupán egy dolog szólhat - teszi hozzá a Népszabadság -, az, hogy az AXA lenne az első a nagy nemzetközi cégek közül, amit az OTP közel enged magához, még akkor is, ha a franciák nem szereznének részt a hangsúlyozottan saját útját járó magyar pénzintézetben.

HOZZÁSZÓLÁSOK