Munkahelyet teremt és elbocsát a GE Magyarországon

A GE Energy 250 munkahelyet teremt ózdi üzemében, a társaság nagykanizsai fényforrásgyára pedig az idén a korábban jelzettnél kevesebb dolgozót bocsáthat el idén.
Leszák Tamás, 2011. április 28. csütörtök, 14:21
Fotó:

A GE Energy 900 millió forintos beruházást hajtott végre ózdi üzemében, amely révén 250 új állás jön létre a településen - közölte a társaság. A GE ózdi üzemben gyártják a GE Energy ‘Elfa Plus' biztonsági és villamossági rendszereket és egyéb elektromechanikus eszközöket, amelyeket Európába, a Közép-Keletre és Dél-Amerikába exportálnak. Az üzem összlétszáma a mostani lépéssel 1600 főre emelkedik, a 20 ezer négyzetméteres létesítményt 1999 októberében avatták fel. A gyár gazdasági jelentősége és társadalmi szerepvállalása példaértékű, a GE-hez hasonló nemzetközi szereplőket a jövőben is üdvözli és támogatja a kormány - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára. A GE Energy elkötelezett a európai üzleti növekedése és munkahelyek teremtése mellett - hangsúlyozta Todd Johnstone, a GE Energy Industrial Solutions európai, közép-keleti és afrikai üzletágának ügyvezető igazgatója

A GE nagykanizsai fényforrásgyárában ezzel párhuzamosan májusban újabb 50 ember elbocsátása várható. A vállalat márciusban 10 dolgozótól vált meg Nagykanizsán, május 20-a környékén újabb 50, szeptemberben pedig 30 főt bocsátanának el, az év végén pedig várhatóan még mintegy 600 dolgozótól válhat meg a cég. Utóbbi adat azonban az MTI-Eco információi szerint még nem végleges, a szakszervezeti remények szerint a jelenleg is folyó, újabb munkalehetőségek megszerzését célzó tárgyalások jóvoltából ennél kevesebb is lehet. A magát megnevezni nem kívánó szakszervezeti forrás szerint az érdekképviselet pozitívan értékeli azt a támogatási és juttatási rendszert, amit a GE nyújt az elbocsátott dolgozóknak. Pontos számot a szakszervezet arról még nem tudott közölni, hogy az eddig elbocsátottak mekkora arányban tudtak újból elhelyezkedni, de annyi tudható, hogy a távozók nagyobb része másutt ismét munkába tudott állni. Kalocsai Kinga, a GE régiós kommunikációs vezetője szerint a fényforrás-iparág "forradalmi változásokon megy át a lakossági és a professzionális területen egyaránt". A GE tavaly novemberben közölte, hogy a korábban bejelentetthez képest kevesebb dolgozójától válik meg Magyarországon. Az akkori tájékoztatás szerint új beruházásokkal és a termelés átcsoportosításával a tervezettnél majdnem félezerrel kevesebb munkahelyet szüntet meg a magyarországi fényforrás üzletágban. A cég 2009 októberében 2.570 dolgozó leépítésével együtt járó átalakításokat jelentett be, legutóbbi közlése szerint 461 magyarországi munkahelyet mégis meg tud őrizni. Az elmúlt évre 1.241 munkahely megszüntetését helyezte kilátásba, amelyből végül 1.071-et hajtott végre, míg a 2011-re tervezett 1.329 dolgozó helyett várhatóan 1.038-at bocsátanak el. A kisebb mértékű leépítés annak köszönhető, hogy az eddigi hagyományos izzókat készítő gyártósorok helyett a GE a múlt évben halogén izzók gyártására alkalmas gépeket állított üzembe Nagykanizsán.

HOZZÁSZÓLÁSOK