Nagy érdeklődés kíséri az 56-os emlékmű tervezését

NAPI Online, 2005. június 2. csütörtök, 08:21
Fotó:

Ma zárul le az 1956-os forradalom és szabadságharc Felvonulás téri központi emlékművének tervezésére kiírt nemzetközi pályázat. A dokumentációt 193-an vásárolták meg, egyharmaduk külföldi volt.

A NAPI Gazdaság cikke

A pályázatra az emlékmű 1:10 léptékű tervét kellett benyújtani a Műcsarnokhoz. A szakértők az eddigi tapasztalatok alapján mintegy 80 pályázatra számítanak, szerda reggelig húsz már beérkezett, ám a dömping az utolsó pillanatokban várható - mondta Szajda Szilárd, az 56-os Emlékmű Előkészítő Bizottság titkára. Eredményhirdetés június 16-án lesz a Műcsarnokban.

A művészek szabad kezet kaptak, ugyanis a MeH sem a műemlék anyagára, sem pedig a megvalósítás technológiájára nem fogalmazott meg elvárásokat. Az emlékművet jövőre, a forradalom és szabadságharc 50. évfordulójának alkalmából a budapesti Felvonulási téren, a Városligeti fasor meghosszabbított középtengelyén (az egykori Sztálin-szobor helyén) állítják fel.
A nyertes pályázat megvalósítására várhatóan júliusban írják ki a szintén nemzetközi közbeszerzési eljárást. Az engedélyezési eljárástól függően akár már október végén megkezdődhetnek a munkálatok.

Az emlékmű felállítására - a tavalyi kormányhatározat alapján - 2005-2006-ban 350-350 millió forint jut.

HOZZÁSZÓLÁSOK