Nagy változás készül a parkolásban

Vége lehet a parkolóházakban való várakozásnak és az automatás fizetésnek, ha megvalósul a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. fejlesztése - mondta Szvétek Ferenc, a cég szakértője a Magyar Parkolási Szövetség konferenciáján.
Szász Péter, 2016. november 22. kedd, 16:29
Fotó: Napi.hu

Teljesen automatizálttá válik a parkolás azokban a parkolóházakban, amelyek csatlakoznak a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. most készülő rendszeréhez. A fejlesztés jól halad, jövő év elején már készen állhat az éles üzemre.

Szvétek Ferenc szerint a parkolóházak, mélygarázsok többségében már most is rendelkezésre állnak és működnek azok a fejlesztések, amelynek segítségével automatizálttá tehető a parkolás. A kameráknak és a rendszámfelismerőknek köszönhetően az autók azonosíthatók, a parkolóhelyek szenzorai segítségével pontosan tudni, hogy hány szabad hely van. A probléma, hogy jelenleg a fizetés még nem rendezett, valamilyen interakció szükséges az autósok részéről.

A Mobilfizetési Zrt. és a vele kapcsolatban álló viszonteladók segítségével a vezetőnek semmilyen feladata nem lesz azokban a parkolóházakban, ahol bevezetik a rendszert. A sorompó automatikusan nyílik a bejáratnál és a kijáratnál is, a fizetés pedig egyenlegről - vagy akár telefonszámlával - fizethető.

A szolgáltatás kényelmi díjával kapcsolatban Szvétek Ferenc még nem tudott részletekkel szolgálni, ugyanis a zártéri parkolás versenypiac, ellentétben a felszínivel, ahol rendelet szabályozza, hogy 50 forint kényelmi díjat kell kérni (a viszonteladók ettől eltérhetnek). A díjszabás versenyjogi kérdés, ahol a hatóságnak azt kell eldöntenie, hogy hol sérül a verseny a felszíni és a felszín alatti parkolás viszonyában. Magyarul kétséges, hogy ha a felszínen 50 forint a minimális díja, akkor egy pakolóházban ennek a tizede lehetne.

HOZZÁSZÓLÁSOK