A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Úgy járnak át Magyarországra lagzit és rendezvényt szerveztetni az osztrákok, németek, svájciak, sőt olaszok, oroszok, mint az írekhez a britek. Magyarországon a vendéglátás nehéz helyzete miatt jóval olcsóbban lehet nagy rendezvényeket tartani, mint az említett országokban. Több, lapunk által megkérdezett nyugat-magyarországi étterem- és szállodatulajdonos szerint az ágazat jó néhány szereplőjét a külföldiek által igényelt rendezvénynek tartják életben.

A korábban is népszerű helyszínek mellett − mint például Budapest, Gödöllő, a keszthelyi Festetics-kastély, a balatoni és a dunai rendezvényhajók vagy Fertőd és Fertőrákos − egyre több esküvőt rendeznek gyógyfürdőkben, wellness-szállodákban és nívós borházakban, pincékben is. Nem ritkaság, hogy több-busznyi, illetve -repülőnyi násznép érkezik a határon túlról.

A magyar vendéglátás vonzerejét az alacsony árak mellett a forint gyengülése is növeli. A külföldi igény növekedése nem önmagától generálódó folyamat. Annak a vendéglátósnak, akinek maradt a válság alatt némi tőkéje, az külföldön reklámozta az itteni rendezvényszervezői kapacitásait.

A külföldi kereslet mellett a belföldi forgalom is jelentős, visszaesés az elmúlt évek során nem volt tapasztalható − állították lapunknak a megkérdezettek −, hiszen erre sokan, akár még hitelből is áldoznak. Jóllehet a magyar esküvőpiac gyengülőben van. Marossy Ferenc fertőszentmiklósi vendéglő- és panziótulajdonos elmondta, idén eddig nyolc nagy rendezvénye volt, s a nyár végéig további öt hétvégi időpontot kötöttek le. Az ismét egyre impozánsabb képet mutató Eszterházy-kastély sokakat vonz.

A vendégek több mint fele a közeli Burgenlandból érkezik, a hivatalos szertartást odaát tartják, a vacsorát és a mulatságot pedig itt. Mindemellett a közelmúltban svájci, illetve olasz pároknak is rendeztek esküvőt. Egy 150-200 fős lagzi itthon még extra igények mellett is legfeljebb a felébe, de inkább harmadába kerül, mint a határon túl. Marossy hozzátette, a közvetlen bevételen kívül talán még fontosabb, hogy a násznép egy része később ismét vendégük lesz.