Nagyot változott a magyar biztosítási piac

Magyarország uniós csatlakozása óta a szolgáltatások szabad áramlásának alapelve alapján megjelentek a magyar piacon a biztosítói fióktelepek és a határon átnyúló szereplők, a biztosítási penetráció azonban továbbra is alacsony az európai átlaghoz képest - összegezte Pandurics Anett, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) elnöke a hazai biztosítási piac elmúlt tíz évének változásait az MTI kérdésére.
MTI-Eco, 2014. április 27. vasárnap, 12:09
Fotó: Napi.hu

A csatlakozáskor a biztosítókra vonatkozó szabályok az európai normákat követték, a később szükséges jogharmonizáció zökkenőmentesen megtörtént. Az elnök szerint az EU-konform működésben szerepe volt annak is, hogy zömében a közösség területéről érkezett biztosítók alkották a magyar piacot.

Az EU-tagság lehetővé tette, hogy a biztosítók más tagállamok piacán fióktelepen keresztül tevékenykedjenek. Amíg 2004-ben egyáltalán nem létezett ez a lehetőség, jelenleg már 15 biztosító fióktelepként van jelen Magyarországon, és a magyar piaci szereplők is számos fióktelepet hoztak létre a környező országokban. Az ügyfelek közvetetten az erősödő versenyből, illetve a működési hatékonyság növekedéséből profitálhatnak.

A csatlakozás emellett lehetővé tette a határon átnyúló szolgáltatások megjelenését, mára több mint 600 szolgáltató és közel 3000 közvetítő regisztrált a hatóságnál, bár ezek az értékesítők nem tudtak jelentős részesedést kihasítani a piacból. A biztosítási penetráción ugyanakkor nem javított a csatlakozás - emelte ki az elnök.

Az Európai Biztosítási Szövetség, az Insurance Europe adatai szerint a tagországok GDP-hez mért biztosítási díjbevétele átlagosan 7,6 százalékos volt 2013-ban, Magyarországon viszont mindössze 2,7 százalék ez az arány. Csak a lakásbiztosításban állunk jó helyen: a hazai, 73 százalékos lakásbiztosítási penetráció európai összehasonlításban is megállja a helyét.

Agyre fontosabb törekvés az EU-ban a fogyasztóvédelem és a transzparencia erősítése. Ezen a területen Magyarország az élen jár mind a törvényi szabályozásnál, mind az önszabályozásnál - véli Pandurics.

A MABISZ honlapján 2010 óta összehasonlítható valamennyi kötelező gépjármű felelősségbiztosítás. Ugyancsak a piaci önszabályozás keretében adják meg a biztosítók a teljes költség mutatót (tkm) a befektetési (unit-linked) termékek költségterhelésének bemutatására.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

meszi9, 2014.04.27 17:14

@doki1234:" PSZÁF pedig a biztosítóktól kapott felügyeleti díjakból él, "
Feltételezem, hogy igazad van ebben, mert sosem értettem, hogy egy ilyen szintű intézményesített csalást, amelyet a külföldi biztosítók létre hoztak itthon, a PSZÁF miért nem vizsgálja,főleg annak fényében, hogy szinte ma már naposak a feljelentések a biztosító társaságok ezen termékeivel kapcsolatban. A piramis játék minden alapszabályát felhasználva, gyűjtik a kuncsaftokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

doki1234, 2014.04.27 15:02

@meszi9: egyetértek. A Unit-linked biztosítások TKM (költség) mutatója jellemzően évi 5-10%. Akár 20 évig, ÉVENTE ekkora költséget von le a biztosító. Ebből (az ügyféltől elszedett díjból)lehet csak kifizetni az ügynökök 100-150 %-os jutalékát.

PSZÁF pedig a biztosítóktól kapott felügyeleti díjakból él, nyilván nem vágta le az - Őt jól eltartó - aranytojást tojó tyúkot....

Ennyi....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

meszi9, 2014.04.27 12:23

"Ugyancsak a piaci önszabályozás keretében adják meg a biztosítók a teljes költség mutatót (tkm) a befektetési (unit-linked) termékek költségterhelésének bemutatására."
Na ez az ami nem igaz. Aki ismeri a biztosítok UNIT-LINKED biztosításainak nettó eszközérték számításait az láthatja, hogy milyen elképesztő manipulálás és lenyúlás folyik. A TKM pedig egy külön dolog ami, az elképesztő biztosítói hasznot csak tovább emeli, a befektetők kárára. A biztosítók ezzel a manipulatív módszerrel több tíz millióval verték át a hazai befektetőket. Ma jelenleg ezzel a biztosítási formával nyereséget elérni nem lehet, még 10-15 éves időtávon sem. A PSZÁF pedig még egy estben sem indított átfogó vizsgálatot, az ilyen típusú átláthatatlan és sokszor piramis rendszereket is beiktató termékkel szemben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html