Nagyratörő OTP tervek - 300 milliárd forint feletti profit

Az OTP Bank Rt. középtávú stratégiai terve szerint a pénzügyi közvetítőrendszer bővülése mindenekelőtt a lakossági hitelezésben várható további mélyülés vezérli, így a bankszektor mérlegfőösszegének növekedését meghatározó ügyfélhitelek állománya az évtized végére megduplázódik.
Egerszalóki Tímea, 2006. április 12. szerda, 09:35
Fotó:

A kamatszint csökkenésével, a futamidő hosszabbodásával és a háztartások jövedelmének növekedésével az OTP lehetőséget lát a háztartások lakáshiteleinek évi 15 százalék körüli, fogyasztási hiteleinek 25 százalék körüli bővülésére úgy, hogy közben a háztartások jövedelméhez viszonyított adósságterhe csak kis mértékben emelkedjen. Az ügyfélbetétek állománya a tervek szerint az időszak folyamán másfélszeresére nő, miközben a nem banki lakossági megtakarítások állománya közel megkétszereződik. A hajtóerőt ebben a körben az OTP stratégiai terve szerint a pénztári megtakarítások, a befektetési jegyek és az életbiztosítások képviselik.
Az OTP a külföldi leányvállalatok esetében a piaci részesedés jelentős emelésére koncentrál 2010-ig. A bankcsoport a magyar piaci verseny erősödésével a legtöbb szegmensben részesedésének enyhe lemorzsolódását várja. Kivételt a fogyasztási hitelek piaca jelent, ahol a Merkantil Bank növekedése nélkül is 7 százalékponttal nő a megcélzott részesedés. Az OTP továbbra is kiemelt figyelmet fordít a költséghatékonyság javítására, de az új, magasabb költségszintű csoporttagok (életjáradék, külföldi lízingcégek, biztosítók) konszolidációs körbe kerülésével mérsékeltebb kiadás/bevétel mutató javulásra számít.
A bankcsoport 2010-re 377 milliárd forintos adózás előtti eredménye számít évente átlagos 14,5 százalékos növekedés mellett. A stratégiai terv szerint a bank konszolidált adózott eredménye a tavalyi 158 milliárd forintról 317 milliárd forintra nő 2010-ig.

HOZZÁSZÓLÁSOK