Az Eötvös Károly Intézet (EKI) munkatársa - a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezettel együttműködésben - közérdekű adatok megismerése iránt indított pert a NFM-mel szemben. A megismerni kívánt adatok olyan szerződés-teljesítésekkel függenek össze, amely alapján a Századvég-csoport 2012. február 23. és május 31. között, rendkívül rövid idő alatt végzett munkájáért, közel egymilliárd forint vállalkozási díjat kapott tanulmányírásért, tanácsadásért és hasonló szolgáltatásokért - közölte az EKI. Ha a vállalkozó hétvégén és minden munkaszüneti napon dolgozott, akkor is naponta kilenc és félmillió forint közpénzért tette ezt.

A per még nem ért véget, azonban az első tárgyaláson a minisztérium jogi képviselője által átadott irat szerint "A Századvég Konzorciummal kötött (...) szerződés 2011. évi 939.632.750.- forint összegű forrásából 2012. június 30-ig 933.695.905.- forint összeg került kifizetésre. A fennmaradó (ki nem fizetett) [összeg] 5.936.845.- forint." A dokumentum az egyes témák szerint lebontva tartalmazza továbbá a szolgáltatott tanulmányok, elemzések körülbelüli, átlagos terjedelmét is. A legjóindulatúbb számítás szerint is egy oldalnyi leírt tanulmányra 470 ezer forint, egy szerzői ívre 9 500 000 forint jut. (Pontosabb számítás azért nem lehetséges, mert a minisztérium átlagos és körülbelüli terjedelmet adott meg.)

Hárommilliárdos a keretszerződés - a mentőknek ennek ötöde jut csak

A minisztérium eszerint az első szerződéses periódusban felhasználható keretösszeg 99 százalékát kifizette a Századvég-csoportnak a tanulmányokért, elemzésekért. Az NFM és a Századvég-csoport közötti szerződés szerint utóbbi összesen 2 673 255 425 forint vállalkozási díjért teljesít 2014 végéig állami megbízást, amely többletigények esetén akár 3 121 089 175 forintra is felemelhető.

Az arányokat példákkal is illusztrálja az EKI: az emelés nélküli összeg is több annál, mint amennyit a 2012-es költségvetés az állam a kormánypártok és az ellenzéki pártok támogatására összesen fordít. Ez az összeg körülbelül megfelel annak a summának, amelyet idén a kormány összességében szán a költségvetésből a felsőoktatási intézmények hallgatóinak juttatásaira. Az Országos Mentőszolgálatra fordított központi költségvetési támogatás pedig ebből a pénzből ötször jönne ki.

Az NFM jogi képviselője a tárgyaláson azt állította, hogy az eddig közel egymilliárd forintért beszerzett tanulmányokat és elemzéseket a minisztérium nem kezeli, így kiadásukra nem kötelezhető. Azt viszont már nem tudta megmondani, hogy ki kezeli a dokumentumokat. A per folytatódik, a fejleményekről at EKI tájékoztatja majd a közvéleményt - zárul az intézet közleménye.