A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. (Garantiqa) az év első felében 2,7 milliárd forint értékben vállalt pályázati visszafizetési garanciát, ez csaknem háromszorosa a tavalyi egész éves pályázati garanciavállalásnak. A társaság minden ügyletet kizárólag saját kockázatra, azaz állami viszontgarancia nélkül köt meg - közölte a cég


A Garantiqa tapasztalatai szerint 2009 első félévében rendkívüli módon megnőtt az érdeklődés a pályázati visszafizetési garanciák iránt. "A tendencia javarészt örömteli, hiszen növekvő pályázási kedvről tanúskodik, ám az esetek hátterében az áll, hogy az ügyfél saját bankja óvakodik bankgaranciát adni a visszafizetésre, és ez a KKV-k helyzetét nézve korántsem örömteli tendencia" - véli Radnai György, a Garantiqa vezérigazgatója.


A Garantiqánál arról számoltak be, hogy a garanciaigény a megítélt kezességvállalásoknál is nagyobb ütemben, több mint tízszeresére emelkedett. "Tavaly egész évben valamivel több mint 2 milliárd forint pályázatigarancia-kérelem érkezett a céghez, most pedig az első félévben több mint 12 milliárd - mutatja be számokban is a nagy érdeklődést Radnai György. - Év végére az új szerződések értéke elérheti a 10 milliárd forintot" - véli Radnai.


A Garantiqa pályázati kezességvállalása igénybe vehető akár hazai, akár európai uniós pályázatokhoz.


A vezérigazgató szerint a gyors felfutásnak két összetevője van. Gyorsan emelkedik a pályázatok száma és értéke, de a növekedésben az is közrejátszik, hogy a bankok a pályázati lehetőségekből inkább a saját erő pótlására szolgáló hitelkihelyezéseket vállalják, és óvakodnak kiadni azokat a bankgaranciákat, amelyek a konkrét pályázati garanciatermékek megjelenését megelőzően kiváltották az ilyen kezességeket.