A Napi Gazdaság cikke


Határidőig mintegy hatvan hitelező jelentett be követelést a felszámolás alatt lévő Demko Feder Ipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel szemben, több mint 400 millió forint összértékben - mondta lapunknak Balla Gábor felszámolóbiztos, a Pre-Active Kft. munkatársa. Háromszázmillió forintot tesznek ki a különböző hitelintézetek és a Demko Federnek támogatásokat nyújtó állami szervezetek követelései. Az utóbbi körben a Magyar Gazdaságfejlesztő Központ Zrt., illetve a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium képviseletében a Magyar Államkincstár támogatási szerződésből eredő követelése szerepel. A cég értékesíthető vagyonelemei közé tartozik a Vámospércsen található termelőüzem, az azon lévő épületek, az ott található gépek, berendezések, amelyek egy bérlőnek köszönhetően most is folyamatosan működnek, így fenntartják a szintén értékesítésre váró Demko-védjegyet.


A Stabil Faktor Kft. 2009 áprilisa óta tulajdonos a cégben, amelynek szerepe a felszámoló előtt nem ismert, de a felszámolási eljárásban csak egy esetleges egyezségkötéskor juthat nagyobb szerep ennek a társaságnak - mondta Balla. Miután a pénzügyi nehézségek következtében sikertelenül próbálták a régi tulajdonosok értékesíteni a társaságot, a Stabil Faktor szerezte meg a cég 97 százalékos tulajdonrészét - tudta meg a Napi Demeter-Varga Katalintól, a Demko Feder korábbi ügyvezetőjétől.


A felszámolási vagyon értékelése jelenleg is folyamatban van, de valószínűsíthető, hogy az eddig bejelentett hitelezői igényekre és a dolgozókkal kapcsolatos kötelezettségekre nem lesz elég fedezet - tette hozzá Balla. A felszámolás előtt létrejött szerződés szerint a budapesti Damco Bútorgyártó Kft. bérli az üzemet; a gyártás a korábbi módon zajlik, bár a nyári időszak általában nem mondható erősnek a bútor- és gyapjútermék-eladások terén - közölte Demeter-Varga Katalin, aki reméli, hogy a rendelésállomány jól alakul majd az év további részében.

Hetven munkavállalója volt a Demko Federnek a felszámolás elindulásakor, mivel azonban a bérlő nem kívánja jogutódlással átvenni őket, a felszámoló kezdeményezte a csoportos létszámleépítést - tette hozzá a felszámolóbiztos.


A cég felszámolásához két ok vezethetett. Egyrészt a tulajdonosi és vezetői körben történt tragikus események - Demeter Tamás cégalapító-ügyvezető hosszú betegség után, Deák Gyula gazdasági igazgató pedig tragikus hirtelenséggel halt meg - után a cég egyszerűen megbénult, a taggyűlés által felkért ügyvezető nem tudta kezelni a jelentős hitelállományt. Több felszámolási kérelem érkezett a Demko Feder ellen, amelyek közül a Lanka Marketing Kft. csaknem 10 millió forintos követelése alapján benyújtott kérvény vált jogerőssé. A csődtörvény szerint felszámolási eljárás során is létrejöhet egyezség az adós és a hitelezők között, amit az előbbi kezdeményezhet. Az egyezségtől függetlenül is van lehetőség a tevékenység folytatására, így az értékesítési pályázaton egy működő üzemre vár majd ajánlatot a felszámolóbiztos.