Huszonöt évvel ezelőtt, 1991-ben nyitotta meg első képalkotó diagnosztikai központját a Diagnoscan - akkor még Nemzetközi Egészségügyi Központ Kft. néven - a korábbi MÁV Kórház területén. Magyarországon másodikként itt végeztek MR-vizsgálatokat, és a CT-t is az elsők között itt kezdték alkalmazni. Az elmúlt negyed évszázad alatt az ország legnagyobb képalkotó diagnosztikai szolgáltatójává nőtte ki magát a cég: közel 150 világszínvonalú berendezéseivel modern, 21. századi vizsgálatokat tett elérhetővé a magyar betegek számára.

Országszerte 11 központban várják a pácienseket, Budapest mellett Szegeden, Győrött, Orosházán és Debrecenben is működtetnek radiológiai, valamint izotóp diagnosztikát.

A 25. évforduló nagy megújulást hoz a Diagnoscan számára, felveszi ugyanis a nemzetközi cégcsoportja nevét, így ezentúl Affidea Diagnosztikaként működik tovább.

A névváltoztatás mellett az ellátás színvonalát és a beteg elégedettségének növelését célozó programokat is indítanak - hangsúlyozza Leitner György, az Affidea Diagnosztika ügyvezető igazgatója. Útjára indul a Dózismenedzsment-program, amely a betegeket ért sugárterhelést csökkenti a lehetséges minimumra.

Idén országos radiográfus képzést szerveznek az Állami Egészségügyi Ellátó Központtal közösen annak érdekében, hogy az asszisztensek is megismerhessék a legújabb módszereket, technikákat és fejlesztéseket. Az akkreditált képzés átfogja a képalkotó diagnosztika teljes spektrumát, de érinti a betegellátás egyéb területeit is, mint pl. betegbiztonság, kommunikációs és konfliktuskezelési technikák. A 3 éves szakmai képzés a megyeszékhelyeken érhető el, idén Szegeden, Kecskeméten és Budapesten indul a kurzus.

Az elmúlt negyed évszázad során több mint 12 millió vizsgálatot végzett el a cég. A hazai intézeteik bővítésére, eszközparkjuk fejlesztésére összesen 15 milliárd forint beruházást hajtottak végre, telephelyeik kapacitását pedig 17 MR-el és 21 CT-vel gyarapították. A két és fél évtized során a tudományos fejlődést is szolgálva 1170 klinikai szerződést kötöttek.

Képünk illusztráció.