Januártól az anyacég, az, a Munich Re-hez tartozó ERGO-csoport nevét viselik a Victoria-Volksbanken Biztosítók Magyarországon - mondta el Freund László, a társaságok elnök-vezérigazgatója. Az anyacég, az ERGO Csoport Ausztriában döntően életbiztosítási termékeket értékesít, a társaság - a kelet-európai érdekeltségekkel együtt - 2011-ben 830,6 millió euró bevételt realizált, amelynek 93 százaléka életbiztosítás. Ausztriában szintén átnevezték az érdekeltségeket - dacára annak, hogy a Volksbankkal megújították a 10 éves együttműködését. Ausztriában a munkavállalói nyugdíjpénztár ugyanakkor megőrzi a Volksbank nevet. A társaság döntően az életbiztosítások terén együttműködik a Bank Austriával, s így annak anyacégével, az UniCredit Bankkal is.

Miután a Volksbank a Sberbanknak értékesítette régiós érdekeltségeit, így lényegében a kényszer is szülte, hogy a 2003 óta működő társaság Magyarországon is felvegye az anyacég-csoport nevét. Az eddig külön működő Victoria Volksbanken Életbiztosító és az ERGO Biztosító Zrt. összeolvad, míg a korábbi Victoria Volksbanken általános biztosító fióktelepként működik majd tovább.

A társaság tavaly év végére 26 ezer szerződéssel rendelkezett, a biztosító díjbevétele ugyanakkor 2010 óta csökken, ám arról, hogy a 2011-es 4,1 milliárdos díjbevételnél mennyivel alacsonyabb volt a tavalyi díjbevétel, nem közölt adatot a társaság. A visszaeső díjbevétel ellenére az új szerzések számában sikerült további növekedést elérni. A kettősség magyarázata az, hogy a társaság a folyamatos díjas életbiztosításokra koncentrál - mondta az elnök-vezérigazgató.

A társaság a jövőben olyan termékeket kínál, ahol nem akarja tartamhoz kötni a biztosítottat - ennek oka, hogy láthatóan az átlagos biztosítási időtartam 10 év alá csökkent - az adóváltozásoknak köszönhetően már az egyszeri díjas életbiztosítások esetében is lehetőség van 5 év után adómentes kifizetésre.

A Volksbank új tulajdonosával egyeztetések zajlanak a további együttműködésről, ám ezek jövője még bizonytalan. A magyar társaságok díjbevételének nagyjából fele érkezett az elmúlt években a Volksbank-hálózatából - a meglévő állományt mindenképp meg akarják tartani, de nem titkolják, előfordulhat, hogy új értékesítésre nem lesz lehetőség a Sberbank hálózatában. A díjbevétel arányában ugyanakkor egyre nagyobb teret nyer az UniCredit hálózatában értékesített biztosítások aránya. Az anyacég és az UniCredit által 2008-ban megkötött 10 éves együttműködési megállapodás értelmében a bank minden olyan esetben, ha az adott biztosítási terméket az ERGO kínálni akarja, a biztosítót kell előnyben részesíteni.