New Yorkban megy tőzsdére a Tencent Music

A Tencent Music Entertainment, Kína legnépszerűbb zenei szolgáltatást nyújtó mobilalkalmazásainak tulajdonosa benyújtotta az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyeletnek (SEC) elsődleges nyilvános részvénykibocsátási kérelmét kedden.
Dzindzisz Sztefan, 2018. október 3. szerda, 12:12
Fotó: Pixabay

A Tencent kínai technológiai cég tulajdonában álló vállalkozás egymilliárd dollárt szeretne összegyűjteni a New York-i Nasdaqon, de a gyakorlat azt mutatja, hogy az előzetesen megjelölt célnál jóval nagyobb tőkét sikerül mozgósítani a vállatoknak. Valószínűleg nagy is lesz a befektetői érdeklődés, tekintettel a streaming zeneszolgáltatás növekvő népszerűségére és a Tencent eddigi sikereire.

A QQ Music, a Kugou és a Kuwo streaming zeneszolgáltó applikációk és a WeSing karaoke alkalmazás tulajdonosaként a Tencent Music Entertainment Kína legnagyobb online zenei platformja, amelyet havonta 800 millió felhasználó keres fel, közülük 23,3 millió fizet a szolgáltatások igénybe vételéért - írja az MTI.

A vállalat nyereséges, tavaly 1,66 milliárd dolláros forgalom mellett 199 millió profitot termelt, az idei első félévben pedig 1,3 milliárd dolláros bevételt ért el, az adózás utáni haszon pedig 263 millió dollárt tett ki. Ezzel ellentétben a svéd rivális, a Spotify veszteséges, a második negyedévben 1,3 milliárd dolláros forgalom mellett 90 millió euró veszteséget termelt.

Azt egyelőre nem közölték, hogy hány darab részvényt milyen áron kíván értékesíteni a Tencent Music Entertainment. Annyit tudni, hogy a részvénykibocsátásból befolyó összeget tartalomfejlesztésre és új szolgáltatások indítására akarja fordítani.

Kínai vállalatok az idei évben eddig 7,5 milliárd dollárt gyűjtöttek össze az amerikai piacokon, ami 2014 óta a legnagyobb összeg. A videó streaming szolgáltatást nyújtó iQiyi vállalat 2,4 milliárd, az elektromos autókat gyártó Nio 1 milliárd, Pinduoduo diszkont e-kereskedelmi platform pedig 1,63 milliárd dollárra tettek szert.

HOZZÁSZÓLÁSOK