Papíron börtönbüntetés is járhatna azért, hogy  Listeria monocytogenes baktérium által fertőzött csomagolt fagyasztott zöldségek került forgalomba a Greenyard Hungary Kft. bajai üzeméből. A termékek miatt 47-en betegedtek meg, és közülük kilenc ember meg is halt. A magyar üzemből kikerült zöldségeknél a fertőzés veszélye több éve fennállhatott: 2015 óta Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban regisztráltak megbetegedéseket, és az Európai Unió Élelmiszer-biztonsági Hivatala azt állapította meg, hogy a ludas a magyar cég terméke volt - írja a portál.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálódott a bajai vállalkozásnál: júliusban megtiltotta az érintett termékek forgalomba hozatalát, visszahívást is elrendelt. A termelés felfüggesztését a hatósági ellenőrzés és mintavétel eredményei alapján a vállalkozás saját hatáskörben megtette. Az üzemet azonban nem zárták be, a cég a termelés újraindítását készíti elő, vizsgálják, hogy leszámoltak-e a fertőzésforrásával.

Az élelmiszerlánc-törvény szerint akár ötmilliárd forint is lehet a büntetés az élelmiszerbiztonsági szabályokat legdurvábban megsértő vállalkozásokkal szemben. A hatóság jogsértést állapított meg, így bírság néz ki a Greenyardnak, de még nem zárult le az eljárás, így nem tudni, mennyi lesz annak összege - közölte az élelmiszer-hatóság a lappal.

A világraszóló lisztériafertőzés ügyében azonban nem nyomoz a rendőrség, eddig ugyanis nem érkezett feljelentés - tájékoztatott Országos Rendőr-főkapitányság.

A kép forrása: Shutterstock.