Nincs pénzük cascóra az autósoknak

Nem várható elmozdulás a casco-piacon, marad a 20 százalék körüli penetráció, ezzel Közép-Európában azonban a sereghajtók között vagyunk.
NAPI, 2013. február 11. hétfő, 18:04
Fotó: Napi.hu

Az autósok döntő többsége számára a jelenlegi árak mellett a casco-biztosítás nem fér bele a költségvetésükbe. A gépjármű tulajdonosok közel 70 százaléka kizárólag ár alapján hozza meg döntését; az elkövetkező időszakban nem is várható lényegesebb változás abban, hogy továbbra is csupán minden ötödik gépjármű-tulajdonos rendelkezzen Magyarországon cascóval. Igaz, a szomszéd országokhoz képest nem rossz a helyzetünk, sőt Bulgáriához és Szerbiához képest kifejezetten jó; e két országban alig 5 százalékos a casco lefedettség - derül a PBA Biztosítási Alkusz felméréséből.

A legfrissebb PSZÁF statisztika alapján Magyarországon 3 934 000 darab autó rendelkezik kötelező gépjármű-biztosítássál, emellett 852 000 casco szerződést tart nyilván a rendszer. Ez nagyságrendileg 21 százalékos penetrációt jelent és ez az arány 2000 óta nem változik, a legmagasabb mért érték sem haladta meg a 23 százalékot. A környező országokban sem sokkal jobb magasabb ez az arány; kivéve Szlovéniát és Csehországot, ahol az autósok közel fele köt casco biztosítást. Horvátország és Románia helyzete megegyezik a magyarországiéval, ezzel szemben délebbre; Szerbiában és Bulgáriában messze 10 százalék alatti az érték.

A PBA felméréséből az derült ki, hogy az autósok közel 75 százalékának a mostani árak mellett egyszerűen nincs kerete a casco biztosításra. Azok közül, akik mégis emellett döntenek, a döntő többség még mindig elsősorban az ár alapján választja ki a biztosítását és csupán 15-15 százalék vesz figyelembe egyéb szempontokat, mint például a különböző kiegészítő szolgáltatásokat vagy a kedvezményeket, illetve dönt a biztosító ismertsége alapján.

2012-ben jelentős díjcsökkenést tapasztalhattunk a casco piacon, manapság akár már havi 4-5 ezer forintért is találunk teljes körű cascót, illetve a biztosítók kínálatában megjelentek olyan rendkívül hasznos - akár önállóan, akár a gépjármű felelősség biztosítás mellé köthető - kiegészítő biztosítások, amelyek kisebb kockázatokra biztosítanak védelmet számunkra - hívta fel a figyelmet Galántai Zsolt, a PBA Biztosítási Alkusz Kft. dealer üzletág igazgatója.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bhole, 2013.02.11 22:37

A cím helyesen: Nincs pénzük autóra a cascósoknak
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

temes33, 2013.02.11 18:49

3 éve 1,1MFt-ért vettem egy Peugeot 607-est (már nincs meg), erre számoltattam egy casco-t, mert ugye nagy kocsi, drágák az alkatrészek... Kijött 180ezer Ft éves díj, vagyis 6 év alatt kifizethettem volna rá a kocsi árát. Talán ha nem néznék teljesen hülyének az embereket a biztosítók, több lenne a casco.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html