Nincs több titok az MFB-nél

A kormány bővíteni kívánja a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) finanszírozási eszközeit, továbbá visszaállítja a 2004. június 1-jéig hatályban lévő, az állami fejlesztési bankra vonatkozóan az osztalékelvonás tilalmát - egyebek közt ezt tartalmazza az a törvénymódosítás, amelyet a nemzeti fejlesztési miniszter nyújtott be pénteken az országgyűlésnek.
NAPI, 2010. november 8. hétfő, 08:23
Fotó:

E szerint az MFB Zrt. beruházáshoz kapcsolódó fejlesztési hitelnyújtáson túl - új elemként - hitelt, illetve kölcsönt nyújthat befektetett pénzügyi eszköz, forgóeszközigény, fejlesztési vagy forgóeszközhitel, illetőleg kölcsön kiváltásának, pénzügyi intézmény pénzügyi szolgáltatási tevékenységének, továbbá az MFB tulajdonában álló, illetve a rábízott vagyon körébe tartozó gazdasági társaságok működésének finanszírozására is. Az osztalékelvonási tilalom révén a banki működésből származó eredmény gazdaságfejlesztési célok finanszírozására fordítható.

A kormány jövedelmezőségi elvárásai fennmaradnak a bankkal szemben. A módosítás az átláthatóságra, a köztulajdonnal való felelős gazdálkodásra hivatkozással áttöri a banktitok szabályát, az ügyfél személyére és az ügylet összegére vonatkozó adatok ugyanis nem minősülnek banktitoknak.

HOZZÁSZÓLÁSOK