Növekszik a takarékok piaci részesedés a lakossági hitelezésben

A takarékszövetkezeti integrációban részt vevő takarékok tavalyi piaci részesedése - az integrációba 2012 közepén belépett TakarékBankot is beleszámítva - csaknem 6 százalékot ért el. Az integráció nyereséges maradt, az előzetes adatok szerint az elmúlt évet 10,8 milliárd forint adózás előtti nyereséggel zárták a szövetkezeti hitelintézetek - közölte az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ).
MTI, 2013. március 13. szerda, 11:17
Fotó: Napi.hu

Az OTSZ közleménye szerint az összességében 9,5 százalékkal zsugorodó bankszektorban az integrációba tömörült hitelintézetek mérlegfőösszege a TakarékBankot nem számítva is nőtt, mintegy 1,5 százalékkal, a bankkal együtt pedig 1860 milliárd forintot ért el, ami 5,9 százalékos piaci részt biztosított az integrációnak.

Az aktivitás fenntartásában jelentős szerepe volt a végtörlesztésnek, amelynek keretében mintegy 70 milliárd forintnyi új devizahitel-kiváltó forintkölcsönt helyeztek ki a takarékok. Az új kihelyezések részben ellensúlyozták az elmúlt évben lejáró egyéb hiteleket és hozzájárultak ahhoz, hogy a 2012 végén fennálló 306 milliárd forint lakossági forinthitel-állomány csaknem 30 milliárd forinttal múlja felül a 2011. december végit. Ennek köszönhetően az integrációba tartozó hitelintézetek részesedése a lakossági hitelpiacon 10,6 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 10,2 százalékról - olvasható a közleményben.

A vállalkozói nettó forinthitel-állomány ugyanakkor az elhúzódó válság és a nehéz gazdasági körülmények miatt nem nőtt, tavalyi 224 milliárd forintos szintje mintegy 1 százalékkal marad el az előző évitől. Miután a bankszektorban ennél valamivel nagyobb mértékben zsugorodott a vállalkozói hitelezés, az integráció 8,3 százalék körüli piaci részesedése meghaladta az egy évvel korábbit.

"A többi hitelintézethez hasonlóan az integrált takarékok vállalkozói és önkormányzati kihelyezési lehetőségeit is befolyásolta a visszaesett hitelkereslet, a beruházások visszafogása, ugyanakkor elmondható, hogy a takarékok minden körülmények között igyekeztek fenntartani a vállalkozói finanszírozást" - idézi a közlemény Varga Antalt, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) ügyvezető igazgatóját.

A OTSZ közleménye szerint az összesen 1245,7 milliárd forintot kitevő betéteken belül a lakossági forintbetétek 1,5 százalékkal, a vállalati forintbetétek 6 százalékkal bővültek. Ennek megfelelően a takarékszektor megőrizte előkelő helyét a háztartási forintbetétek gyűjtésében, 1050 milliárd forintos állományával piaci részesedése tavaly csaknem fél százalékponttal nőtt és megközelíti a 16 százalékot.

A gazdasági körülmények javulásával jelentős tere lehet a hitelbővülésnek, a takarékszektor hitel/betét aránya ugyanis 52 százalék, szemben a bankszektor mintegy 120 százalékával - olvasható a közleményben.

Míg a teljes bankszektor a múlt évet adózás előtt közel 106 milliárd forintos veszteséggel zárta, addig az integrációba tartozó hitelintézetek - a TakarékBankkal együtt számítva - mintegy 10,8 milliárd forint összegű adózás előtti eredményt értek el.

"A takarékszövetkezetekre mindig is jellemző volt a kiszámítható, lépésről lépésre való növekedés, amelyet döntően a lakosságtól begyűjtött forintforrásokra alapoztak, így maradhattak nyereségesek a válság ellenére is" - mondta Varga Antal.

A takarékok összesített hatékonysági mutatói, ha szerény mértékben is, de tovább javultak: a tőkearányos megtérülés az előzetes adatok szerint az integrációban - a TakarékBank adata nélkül - 8,37 százalék, míg az eszközarányos megtérülés közelíti a 0,7 százalékot. Az OTSZ-tagok összesített saját tőkéje tavaly december végén 121,6 milliárd forint volt, 7,5 százalékkal több, mint az egy évvel korábbi hasonló adat.

Az összes takarékszövetkezet közel 80 százalékát tömörítő integrációban idén a piaci részesedés további mérsékelt növekedésével számolnak, amiben szerepe lehet a TakarékBank kisebbségi állami tulajdonosa által biztosított új üzleti lehetőségeknek is. Ezért a takarékszektorban új fiókok nyitására, és a mintegy 7 ezer fős alkalmazotti létszám bővítésére is számítani lehet - olvasható az integráció közleményében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bogyu, 2013.03.13 13:41

@szkiita: Attól, hogy sokkal kevesebb bank lenne Magyarországon, nem növekedne automatikusan a szövetkezeti bankszektor.

Apropó ezek a szövetkezetek nem büdösek, csak a mezőgazdaságiak?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.03.13 13:37

@bogyu: Azért írtam ,hogy miért kellett ide ennyi pénzkifosztó külföldi bank?...persze tudom ,a kollaboránsok hozták a nyakunkra MDF_MSZP_SZDSZ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogyu, 2013.03.13 13:35

@szkiita: És körülbelül csúcson is járnak a kihelyezhető hitelösszeget illetően. A részarányuk nem azért növekszik, mert ők többet hiteleznek, ....
A mondatot, ha gondolkodik kicsit, be is fejezheti.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.03.13 13:28

A takarékszövetkezeti integrációban részt vevő takarékok tavalyi piaci részesedése - az integrációba 2012 közepén belépett TakarékBankot is beleszámítva - csaknem 6 százalékot ért el. ...


..ez is egy 22 éves késés....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html