A CET kulturális-kereskedelmi komplexum kivitelezése gőzerővel halad, a műszaki átadás októberre, a használatbavételi engedély megszerzése november elejére várható - írja a Világgazdaság.

Ami az előbérleti szerződéseket illeti, ha a lekötött üzlethelyiségek száma az eddigi tempóban gyarapszik, a novemberi nyitásra akár a teljes kereskedelmi-szolgáltatói kapacitás is bérlőre találhat - mondta a lapnak a Duna-parti ingatlant fejlesztő Port Investment Hungary Kft. ügyvezetője.

Márton Imre cáfolta azokat az értesüléseket, miszerint mind műszakilag, mind pedig a várható kihasználtságot illetően komoly gondokkal küzdene a projekt. A Fővárosi Önkormányzat megbízásából épülő ingatlan DBFO (Design, Building, Finance, Operation) konstrukcióban készül, amire hazánkban még nem volt példa, bár Nyugat-Európában elterjedt. A konstrukció lényege, hogy a megrendelő intézmény a tulajdonláson kívül, sem a kivitelezés-tervezésbe, sem a finanszírozásba, sem pedig az épület működtetésébe nem folyik bele.

Jelen esetben a főváros csak szolgáltatást vásárol a meghatározott díjért a Port Investmenttől, vagyis a 31,5 millió eurós projekt fejlesztésének-üzemeltetésének kockázatát a cégnél hagyja. Még az utóbbi csődje sem hozhatja nehéz pénzügyi helyzetbe a fővárost, a CET tulajdonjoga ugyanis csorbítatlanul a fővárosnál marad, még csak bérleti jogot vagy visszabérlés révén állandó bevételt sem biztosít neki Budapest.

A 25 évre között szerződés első nyolc évében ráadásul a Porto Investment szolgáltatói díját a CET bérleti bevételeinek függvényében állapítja meg, így csak akkor kapja meg a teljes díjat a Porto, ha sikerül hoznia az elvárt forgalmat.