A nyugdíjnál jól jöhet ez a trükk, máshol viszont baj lehet belőle

Az idénymunka bevételi forrásnak jó, de az alkalmazott munkavállaló a biztosítások terén kevés előnynek örülhet: csak nyugellátásra, baleseti egészségügyi szolgáltatásra és álláskeresési ellátásra szerez jogosultságot, de a tb-ellátásnál már erős hiányok mutatkoznak. Viszont az idénymunkával szerzett szolgálati idő akár a nyugdíjösszegét is befolyásolhatja, amire érdemes odafigyelni.
Szabó Dániel, 2020. december 22. kedd, 12:19
Fotó: Getty Images

Ha egy munka csak rövid időt igényel, pár napig tart, gyakran alkalmazzák az egyszerűsített foglalkoztatás lehetőségét. Nincs akadálya erre a rövid időre határozott idejű munkaszerződést kötésének, de ennél jobb megoldás lehet, ha egyszerűsített foglalkoztatás keretében történik a munkavégzés. Az egyszerűsített foglalkoztatás ugyanis jelentősen csökkenti az adminisztrációs terheket, és anyagilag is előnyösebb - kezdi értelmező cikkét a rendszerről Molnárné Balogh Márta az Adó.hu szakértője.

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény szerint ez a foglalkoztatási forma mezőgazdasági, továbbá turisztikai idénymunkára, vagy alkalmi munkára alkalmazható, meghatározott időtartamban. Az első területen ez egy éven belül nem lehet hosszabb időtartam, mint 120 nap, ha pedig alkalmi munkáról van szó, akkor legfeljebb 5 nap lehet megszakítás nélkül, de egy naptári éven belül maximum kilencven napig tarthat. Kiemelendő, hogy lehet alkalmi munkáról szó a mezőgazdaságban is a növénytermesztési, erdőgazdálkodási, állattenyésztési, halászati és vadászati ágazatban ez lehet hosszabb intervallum is, egy naptári hónapon belül legfeljebb húsz naptári napig tarthat. A mezőgazdasági idénymunkánál évente legfeljebb száznyolcvan napig lehet így dolgozni.

Az egyszerűsített foglalkoztatásra létrejövő munkaviszony a munkáltató bejelentési kötelezettségének teljesítésével jön létre, ami történhet elektronikus úton, akár telefonon keresztül is a NAV-felé. Ha a szerződéses viszony létrejön, legalább a minimálbér 85 százaléka, szakképzettséget igénylő munkakörnél legalább a garantált bérminimum 87 százaléka fizetendő alapbérként, illetve teljesítménybérként. (Ez az összeg 2020-ban órabérnél 787 forint/óra, illetve 1 054 forint/óra). De kapcsolódhat hozzá bérpótlék is: például éjszakai pótlék, vagy túlóra.

Az egyszerűsített foglalkoztatás keretében a munkáltatói közteher fizetés nagyon egyszerűen történik. A munkáltató az egyszerűsített foglalkoztatással alkalmazott munkavállaló esetében mezőgazdasági és turisztikai idénymunkánál munkavállalónként napi 500 forint, alkalmi munkánál napi 1000 forint közterhet fizet. Ez a kedvezményes közteher fizetés legfeljebb a minimálbér kétszeres összegéig alkalmazható, 2020-ban 14 820 forint/nap/fő bérezésig - írja a szakértő.

Viszont fontos tudni, hogy a kedvező adózási és bérezési struktúrának ára is van: munkavállaló az egyszerűsített foglalkoztatás keretében kapott munkabére után nem fizet társadalombiztosítási járulékot és meghatározott összeg alatt személyi jövedelemadót sem, amiből következik, hogy a foglalkoztatása alapján nem minősül biztosítottnak, és csak nyugellátásra, baleseti egészségügyi szolgáltatásra és álláskeresési ellátásra szerez jogosultságot, a társadalombiztosítás többi ellátására (például táppénzre) nem.

De a nyugdíjak szempontjából ez lehet előnyös, mivel az egyszerűsített foglalkoztatásban való munkavégzés ideje szolgálati időnek számít. Ha pedig az összeget számítják, akkor a napi 500 forint munkáltatói közteher fizetés esetén 1370 forint/nap, napi 1000 forint, vagy azt meghaladó munkáltatói közteher fizetés esetén 2740 forint/nap a nyugellátás számításának alapja. A jogosultság megállapításakor érdemes ezért figyelni, hogy az idénymunkáról szóló tételek is bekerülnek-e az elszámolásba.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MaTar, 2020.12.22 15:19

Azért az, akit általában legalább minimálbéren foglalkoztatnak, ne nagyon keseregjen az esetleg elmaradt alkalmi munkavállalói napok be nem számítása miatt, kivéve, ha szolgálati idő évet érint, vagy ugyanarra az időszakra máshonnan is van jövedelme, mert beszámítást eredményező reklamáció esetén garantáltan kevesebb nyugdíjat fog kapni. A nyugdíjnál ugyanis nem csak a szolgálati idő hosszára, hanem a kereseti átlagra is figyelni kell. Sajnos az egyszerűsített foglalkoztatás rendszerint átlag csökkentő tényező.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html