Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nemrégiben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy új ajánlást adott ki az önkéntes nyugdíjpénztáraknak. "Azt várjuk el, hogy a teljes költségmutatót (tkm) ők is számolják ki, úgy ahogyan azt eddig a biztosítók tették. Ez azért fontos, mert jó tájékozódási pontot ad majd az ügyfeleknek" - mondta a Növekedés.hu-nak Nagy Koppány az MNB biztosítás-, pénztár- és közvetítők felügyeleti igazgatóságának igazgatója.

A pénztári tkm kiszámítását 2020 januárjától várja el a jegybank, ami márciustól elérhető lesz a jegybank honlapján, a "tkm kereső" szavakat beírva.  A mutató kiszámításakor figyelembe veszik a pénztár által felszámított valamennyi költséget, így a befektetések közvetett terheit is (azaz az adott pénztári portfólióban lévő befektetési alapok költségeit).

Ha például egy pénztár 7 százalék hozamot ér el hosszú távon és 1 százalék a költségmutató, akkor a hétből levonva az egyet, nagyságrendileg 6 százalék hozamot lehet zsebre tenni. Nagy előny, hogy a teljes hiteldíjmutatót (thm) 15 éve ismerik az ügyfelek a hitelpiacról. Hasonló logikára épült föl, és 10 éve létezik a tkm a biztosítási piacon és most újként indul el a pénztári mutató.