Nyugdíjügy: ennyien dacolnak a többséggel

Végleges a visszalépők száma; nem zárható ki, hogy a maradók száma mégis elérheti a százezret, az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóság azonban ilyen mértékű változást nem tart elképzelhetőnek.
B. Varga Judit, 2011. május 3. kedd, 10:55
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Bár a magánnyugdíjpénztárak által közölt, véglegesnek tekinthető tagi létszám alapján nem zárható ki, hogy a szektorban mégis elérheti a maradók száma a százezret, az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóság (ONYF) lapunk érdeklődésére határozottan azt állította: ilyen mértékű változást nem tartanak elképzelhetőnek. Az ONYF még februárban arról számolt be, hogy 97 422-en nyilatkoztak a maradás mellett. A nyilatkozatok 1-2 százaléka még mindig vitatott, de ezekről − tudtuk meg az ONYF-nél − már a kasszák egyeztetnek a pénzügyi felügyelettel.

Az MKB-nál a tagság nyolc százaléka, összesen 3,3 ezer fő maradt (ez talán kéttucatnyival lehet több a februárban közöltnél), a maradók vagyona pedig a teljes korábbi vagyon 16 százalékára rúg, eléri a 10,5 milliárd forintot. A Dimenziónál a többkörös adatszolgáltatás és egyeztetés után nyolc fővel lett nagyobb a tagság. Az 1438 ember azonban nem elegendő a pénztár további működéséhez (a jogszabály a határt kétezer főben szabja meg). Az Ersténél is volt némi gyarapodás. Mint tudatták: a feldolgozás lezárult, összesen 2445 nyilatkozat érkezett, amely végül 2418 tag maradását jelentette (a februári adat itt 2390 volt). A Honvédnél viszont semmi nem változott, továbbra is 609 tag kereshet helyet magának más kasszáknál.

Az ING magánágazata 20 ezer tag 49 milliárd forintos vagyonát gondozza − tudatták a társaságnál. A várakozásokkal ellentétben egyelőre nem érzékelhető jelentős fúziós vagy felvásárlási mozgolódás a piacon. A kasszánál hangsúlyozták azt is, hogy örömmel érzékelték, hogy a magánpénztárba most is akadt új belépő. Emellett az önkéntes ágazatban jelentősen megnőtt az új belépők száma.

Magánnyugdíjpénztárak 2011-es adatai
TaglétszámKezelt vagyon
(ezer fő)(milliárd forint)
Aegon1736,0
Erste2,45,1
ING2049,0
MKB3,310,5
Dimenzió1,45,8

Forrás: Napi Gazdaság-gyűjtés

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ruler, 2011.05.04 09:32

@miati: Nem, nem kap semmit vissza.
Erre mondják, "teccett vóna korábban gondókodnyi!"
Amúgy én maradtam, és kidőlt (ill. ki fog) alólam a pénztár. De sebaj, megyek másikba. Ha marad a Dimenzió, akkor oda.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

qwert99, 2011.05.03 22:04

@miati: megkapják perzse, majd érkezik a fekete autó
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

miati, 2011.05.03 20:49

Az illetékeseket megkérdezhetné valaki, hogy mi lesz annak pár tízezer embernek a reálhozamával, illetve tagdíj-kiegészítésvel aki a magán-nyugdíjpénztárban maradást választotta, de a pénztára létszámhiány vagy egyéb ok miatt megszűnik, és nem kíván a megmaradó magán-nyugdíjpénztárak egyikébe sem átmenni? Vissza az állami nyugdíjrendszerbe, de ők is megkapják megtakarításuk reálhozamát, illetve az időközben teljesített tagdíj-kiegészítéseiket egy összegben, mint aki alapból az állami rendszerbe került vissza? Ugyanis elég érdekes diszkrimináció lenne, ha nem. Ugyan oda jutunk, csak lesz aki kap, lesz aki nem?
Sajna erre az esetre sehol nem találtam választ, még a saját magán-nyugdíjpénztáram sem tudja, hogy mi van ebben az esetben?
Akkor ki tudja???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html