A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Bár a magánnyugdíjpénztárak által közölt, véglegesnek tekinthető tagi létszám alapján nem zárható ki, hogy a szektorban mégis elérheti a maradók száma a százezret, az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóság (ONYF) lapunk érdeklődésére határozottan azt állította: ilyen mértékű változást nem tartanak elképzelhetőnek. Az ONYF még februárban arról számolt be, hogy 97 422-en nyilatkoztak a maradás mellett. A nyilatkozatok 1-2 százaléka még mindig vitatott, de ezekről − tudtuk meg az ONYF-nél − már a kasszák egyeztetnek a pénzügyi felügyelettel.

Az MKB-nál a tagság nyolc százaléka, összesen 3,3 ezer fő maradt (ez talán kéttucatnyival lehet több a februárban közöltnél), a maradók vagyona pedig a teljes korábbi vagyon 16 százalékára rúg, eléri a 10,5 milliárd forintot. A Dimenziónál a többkörös adatszolgáltatás és egyeztetés után nyolc fővel lett nagyobb a tagság. Az 1438 ember azonban nem elegendő a pénztár további működéséhez (a jogszabály a határt kétezer főben szabja meg). Az Ersténél is volt némi gyarapodás. Mint tudatták: a feldolgozás lezárult, összesen 2445 nyilatkozat érkezett, amely végül 2418 tag maradását jelentette (a februári adat itt 2390 volt). A Honvédnél viszont semmi nem változott, továbbra is 609 tag kereshet helyet magának más kasszáknál.

Az ING magánágazata 20 ezer tag 49 milliárd forintos vagyonát gondozza − tudatták a társaságnál. A várakozásokkal ellentétben egyelőre nem érzékelhető jelentős fúziós vagy felvásárlási mozgolódás a piacon. A kasszánál hangsúlyozták azt is, hogy örömmel érzékelték, hogy a magánpénztárba most is akadt új belépő. Emellett az önkéntes ágazatban jelentősen megnőtt az új belépők száma.

Magánnyugdíjpénztárak 2011-es adatai
TaglétszámKezelt vagyon
(ezer fő)(milliárd forint)
Aegon1736,0
Erste2,45,1
ING2049,0
MKB3,310,5
Dimenzió1,45,8
Honvéd0,61,9

Forrás: Napi Gazdaság-gyűjtés