Nyugdíjügy: jogfenntartó nyilatkozatot ajánl a Stabilitás

A Stabilitás Pénztárszövetség azt javasolja a magán-nyugdíjpénztári tagoknak, hogy jogaik megóvása érdekében használják az általa készített nyilatkozatmintákat. A "Jogfenntartó nyilatkozat"-ot azoknak ajánlja a pénztárszövetség, "akik az állami nyugdíjrendszerbe való visszatérés mellett döntenek, azonban, ha valóban szabad választásra lenne lehetőségük, nem ezt a kényszerű döntést hozták volna".
MTI-Eco, 2011. január 8. szombat, 09:46
Fotó:

A pénztárszövetség honlapján közzétett tájékoztató szerint a nyugdíjbiztosítási szervek előtt kötelezően megteendő nyilatkozat tartalmára nézve a jogszabály nem ír elő formakényszert, ezért a magán-nyugdíjpénztári tagságot választók - jogaik megóvása érdekében - alkalmazzák a "Pénztártagság fenntartására szóló nyilatkozat"-ot.

Ebben a tag - a magán-nyugdípénztári tagság fenntartásának deklarálása mellett - kijelenti: arra az esetre, ha az Alkotmánybíróság vagy bármely más szervezet a 2010. évi CLIV. tv. 36. §-ával megállapított, a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 2. § (6) bekezdésének hatályon kívül helyezéséről vagy megsemmisítéséről rendelkezne, jogfenntartással él a megsemmisített jogszabályi rendelkezés folytán elszenvedett jogsérelem és esetleges vagyoni hátrány megtérítése iránt.

A "Jogfenntartó nyilatkozat"-ot azoknak ajánlja a pénztárszövetség, "akik az állami nyugdíjrendszerbe való visszatérés mellett döntenek, azonban, ha valóban szabad választásra lenne lehetőségük, nem ezt a kényszerű döntést hozták volna".

A "Jogfenntartó nyilatkozat" szerint a pénztártag kijelenti: azért nem élt nyilatkozattételi lehetőségével a magán-nyugdíjpénztári tagság fenntartására, mert a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvényben foglalt szolgálati időszámítás miatt jelentős hátrányt szenvedett volna el, amennyiben fenntartja tagsági jogviszonyát; az állami társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe történő visszalépése tehát kifejezetten a jogszabályi korlátozásra figyelemmel történt.

Arra az esetre, ha az Alkotmánybíróság vagy bármely más szervezet hatályon kívül helyezné vagy megsemmisítené a rendelkezést, jogfenntartással él, ez esetben magán-nyugdíjpénztári tagságát a jövőre nézve fenn kívánja tartani - tartalmazza a nyilatkozat.

A magán-nyugdíjpénztári tagoknak január 31-ig kell dönteniük arról, hogy a magánkasszánál maradnak, vagy átlépnek az állami rendszerbe. Aki nem nyilatkozik, annak a tagviszonya automatikusan megszűnik március elsején.

Az állami rendszerbe visszalépők tagi kifizetései - a korábban befizetett tagdíj-kiegészítések és a reálhozam - adómentesen felvehetők lesznek.

Aki továbbra is a magánnyugdíjpénztár tagja marad, "kiszerződik" az állami nyugdíjpillérből: a 2011. december 1. után megszerzett, járulékalapot képező jövedelmei után nem szerez további szolgálati időt az állami rendszerben, annak ellenére, hogy fizetése után a munkaadó továbbra is az állami társadalombiztosításba utalja a 24 százalékos munkáltatói járulékot (decembertől nyugdíj-hozzájárulást); a továbbiakban csak a pénztárba utalt 10 százalékos járulékrész után számíthat járandóságra.

A több mint hárommillió tagból a csütörtök esti adatok szerint 8353 jelezte, hogy a magán-nyugdíjpénztári rendszerben kíván maradni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

razarus, 2011.01.09 07:53

Az erintett torvenyt lehozo Magyar Kozlony-ben (190-es szam, 27162-es oldal) irottak alapjan, a realhozam felvetele szja alapot kepez, csak egyeb jarulekokfizetes alol (eho, kamatado) mentes.
A MK elvileg a beiktatott, eletbelepett torvenyek nyomatott es barki altal hozzaferheto formaja.
Most akkor, megsem lesz teljesen adomentes a realhozam felvetele?
Az igeretek szerint, a tagdijkiegeszites is felveheto lett volna, de ujjabban errol mar sincsen szo...
Ugytunik, lesz itt meg meglepi, az adott penzek postazasakor.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html