Valószínűleg nem fedezi a most bejelentett gázáremelés a szolgáltatók által már korábban szükségesnek tartott drágulás elmaradásából eredő veszteségeket - mondta el a Napi Gazdaság Online-nak Barta Judit, a GKI Energiakutató ügyvezető igazgatója. Az emeléssel a bevételek talán biztosítani tudják a társaságok gázár-költségeinek forrását, de kérdéses, hogy a különadó fizetésére ezek után marad-e pénze a cégeknek - tette hozzá.

Sok a kérdőjel

A fejlesztési miniszter bejelentése egyébként számos kérdést vet föl a kutató szerint, a részleteket vélhetően a napokban várható miniszteri rendeletben szabályozzák.

Bizonytalan például az is, hogy az 1200 köbméternél többet fogyasztó ügyfeleknél csak efölött a mennyiség fölött érvényesül-e a magasabb ár, vagy az egész mennyiségre. Emellett, az sem világos egyelőre, hogy az átalányt fizető, vagy havi leolvasással teljesítő fogyasztók esetében milyen módszerrel lehet majd megállapítani a tarifákat.

A nagycsaládosok esetében a változások a jelek szerint ismét a tarifákban érvényesítenének kedvezményeket, amire már korábban is volt példa, amikor a háztartás tagjainak száma egy bizonyos szorzóval került beszámításra. Ezzel együtt Barta Judit szerint a szociális támogatást nem a tarifákban kellene érvényesíteni.



Fizikai lehetetlenséget várnak 

A bejelentés szerint a korábbinál erőteljesebb jövedelem-elvonás érvényesül a szolgáltatóknál; a súlyozott tőkeköltség alapos csökkentésével korlátozzák a befektetett tőke megtérülését.

A képlet változásával kapcsolatban Barta Judit úgy vélte, a piaci spot-árak arányának a korábbi 20-ről 40 százalékra emelése azért is kérdéses, mert már csak fizikailag sem lehetséges, hogy az importált gáz ekkora része nyugatról érkezzen az országba. Ezért a korábbi 20/80 százalékos arány a kutató szerint reálisabban határozta meg a költségek súlyát. Emellett, bár a spot árak jelenleg alacsonyabbak, mint a keletről érkező gáz ára, ez idővel változhat. A mostani bejelentésből az sem derül ki, hogy technikailag hogyan vennék figyelembe a tőzsdei árakat, amelyek igencsak függenek egymástól, a piaci hangulattól, így olykor erősen volatilisek lehetnek.

Marad a veszteséges üzemmód

Az alapdíjak már eddig sem fedezték a rendszerhasználati költségeket, annak ellenére, hogy számos fejlesztés, például határkeresztező kapacitások kiépítése, tároló- és katasztrófavédelmi fejlesztések ezt indokolnák. Ezzel együtt elképzelhető, hogy a szolgáltatók ennek fejében könnyítést kapnak például az ügyfélszolgálati követelmények terén.

Barta Judit szerint a szolgáltatók valószínűleg veszteségesek lesznek. Érdeklődésünkre Kutas István, az E.On Hungária Zrt. médiakapcsolati és PR vezetője is azt mondta, eddig is veszteségesek voltak, és a jelek szerint továbbra is negatív eredménnyel működnek majd. Részletek hiányában nehéz pontosan megítélni a változásokat, de folytatni kívánják a tárgyalásokat a kormánnyal, miután a szabályozás - és nem elsősorban az ármeghatározás - nem tükrözi az álláspontjukat - tette hozzá.