Önkormányzati talajjavító-üzem, MFB-hitellel és kezességvállalással

A Fejér megyei Mező-Ferment Kft. az önkormányzati vállalkozások közül az első, amely a Hitelgarancia Zrt. (HG Zrt.) által garantált hitellel kezdi meg a működését.
NAPI Online, 2007. október 8. hétfő, 13:32
Fotó:

Az 1,4 milliárd forintos, munkahelyteremtő beruházás finanszírozásához a Magyar Fejlesztési Bank Rt. (MFB) csaknem 1 milliárd forintos kölcsönt nyújt a Hitelgarancia Zrt. pedig 50 százalékos készfizető kezességvállalásával.

A Mező-Ferment Kft.-t az Agrofermentinvest Kft. 51 százalékos és a Mezőkomárom Község Önkormányzata 49 százalékos tulajdonában áll. A társaság célja egy olyan fermentáló üzem létrehozása, amely a mezőkomáromi kistérség szerves mezőgazdasági hulladékaiból granulátum formájú talajjavító terméket állít elő. A magyar fejlesztésű környezetbarát termék sajátossága, hogy kiemelkedően jó víztartó képessége miatt elsősorban rossz adottságú, homokos, sivatagos talajviszonyok között alkalmazható hatékonyan. A piackutatások szerint a termékre nagy igény van nemcsak Magyarországon, hanem több kedvezőtlen, vagyis száraz klímájú országban, így Görögországban, Egyiptomban és más arab országokban is.

A HG Zrt. 2007. tavasza óta olyan vállalkozások hitelfelvételét és kötvénykibocsátását is elő tudja mozdítani garanciavállalásával, amelyekben az önkormányzati tulajdoni hányad meghaladja a 25 százalékot. Az új szolgáltatás lehetővé teszi a garanciavállalást a kis- és középvállalkozások törvényi definícióját meghaladó társaságok hiteleire és kötvényeire is.

HOZZÁSZÓLÁSOK