A Fn24-.hu híre szerint vélhetően a cégalapítással függ össze, hogy ma délután négykor Orbán Viktor miniszter és Stefan Stocker, a Takata elnöke közös sajtótájékoztatót tart. Az, hogy a miniszterelnök személyesen vesz részt, arra utal, hogy jelentős, feltehetően milliárdos beruházást jelenthetnek be.

Hogy a Takata pontosan mit csinál majd Magyarországon, még nem lehet tudni. A cég egyébként autóbiztonsági berendezésekre szakosodott: biztonsági öveket, légzsákokat, kormányrendszereket, gyereküléseket és különböző elektronikus szenzorokat gyártanak. Márciusi adatok szerint 55 gyárat üzemeltet 20 országban, s Magyarországon eddig nem volt jelen.

Takata Safety Systems Hungary Kft.-t októberben jegyezte be a magyar cégbíróság, 290 millió forint jegyzett tőkével - derül ki a Céginfo.hu adataiból. Fő tevékenysége a közúti jármű és járműmotor alkatrészeinek gyártása. A magyar érdekeltség tulajdonosa a hollandiai International Finance B.V, amelynek magyarországi kézbesítési megbízottja a nemzetközi hátterű Noerr & Társai Iroda (Noerr Kft.). Ennek budapesti, I. kerület, Fő utcai irodája egyben a Takata Safety Systems Hungary bejegyzett székhelye. A cég két ügyvezetője két németországi lakóhelyű személy, Kersten Hugo Bachmann és Hiroshi Shimizu Takata - áll a cégadatokban.