Orbán terve nem teljesült, de már milliárdok úsztak el

A Mol gázvezeték-üzemeltető cégéhez kerülhet a szlovák-magyar gázvezeték, amelyen négy évvel ezelőtti, látványos átadása óta nem áramlik az energiahordozó. A csőkígyó építésének hiteltörlesztését részben a magyar adófizetők állták.
Komócsin Sándor, 2017. június 26. hétfő, 10:31
Fotó: Napi.hu

Megveheti az állami tulajdonban lévő, 92 kilométer hosszú magyar-szlovák gázvezetéket a Mol-hátterű FGSZ - írta a Népszava. Ez a cég üzemelteti a nagynyomású magyarországi gázvezeték-hálózat 98 százalékát, így a szlovák-magyar szakaszt birtokló Magyar Gáz Tranzit Zrt. (MGT) megvásárlásával 100 százalékra nőne ez az arány.

Az eladó a Belügyminisztérium, amely az állam nevében az MGT tulajdonosa. A napilap úgy tudja, hogy az FGSZ egyelőre sokallja a portékáért két közel 50 milliárd forintot. Az ügylet előzményei sok évre nyúlnak vissza. A szlovák-magyar vezeték ötletét még a Mol vetette fel 2010 előtt, majd letettek róla, mert a piackutatások alapján úgy tűnt, nem lenne igény egy ilyen csőkígyóra.

Jött Orbán

A hatalomba akkor visszatérő Orbán Viktor azonban látott fantáziát a magyar-szlovák összeköttetésben. Hírek szerint az akkor még vele jóban lévő Simicska Lajos nagyvállalkozóval egy, a Moltól független gázcsoportot akartak felépíteni. (Simicska 80 milliárd forint becsült vagyonnal a 11. a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2017 rangsorában.) Ezért az akkor Simicska befolyása alatt álló MVM-re bízták a feladatot.

Az EU azonban eltiltotta a vezeték birtoklásától az MVM-et, mert az állami energiaholding gázkereskedelmet is folytatott, és ezt a kettőt az uniós szabályok szerint el kell választani egymástól. Az EU már akkor azt ajánlotta, hogy a szakértő FGSZ-nek adják át a projektet, az Orbán-kormány azonban a BM-re bízta a szlovák-magyar gázvezetéket.

Átadás

A félkész létesítményt a miniszterelnök 2014-ben, a választások előtt látványosan átadta. Ezt követően a projekthez felvett hitelek törlesztését részben ráterhelték a nagyfogyasztókra, amit a BM-en keresztül adófizetői pénzzel is ki kellett egészíteni. Emellett a csöveket szállító OT Industrieszel milliárdos kártérítési viták vannak folyamatban.

Ehhez képest egyelőre kihasználatlan a vezeték, ám ha igazak a Népszava értesülései, akkor végre az üzemeltetéséhez értő FGSZ kezébe kerülhet. Hosszabb távon, ha az oroszok végleg kihagyják a gáztranzitból Ukrajnát, akkor az észak felől érkező gázimport fontos része lehet a szlovák-magyar gázvezeték.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Winter, 2017.06.27 11:49

És itt olvasható az is, hogy miért kellett a gázvezeték:

"A hálózat a közvetlen rendeltetésén túlmenően lényegileg javítja hazánk (akárcsak a többi résztvevő ország, köztük természetesen Szlovákia) alkupozícióját a gázszállítási szerződések megkötésekor. Mivel a jelenlegi orosz?magyar hosszú távú szerződés 2015-ben jár le, a projektnek addigra el kell készülnie. Az új rendszer ugyanis 20%-kal növeli hazánk importbetáplálási kapacitását, mivel bővíti a betáplálási diverzifikációt, azaz lehetőségünk nyílik több helyről vásárolni a földgázt."

Tehát a vezeték akkor is hasznosul, ha nincs benne gáz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Winter, 2017.06.27 11:45

Megint hazudik a napi.hu, mert ez nem Orbán terve volt:

2009. július 9.

Szándéknyilatkozat a magyar-szlovák gázvezeték összeköttetés megvalósításáról.

Folytatva a gázellátás biztonságát tovább fokozó nemzetközi kapcsolatok építését, a közelmúltban szándéknyilatkozatot írt alá Siófokon a két ország földgázszállító rendszerének vezetékkel történő összekötéséről a magyar és a szlovák gázszállító vállalat, az FGSZ és az Eustream.

A tervezett 100 km hosszú csővezeték a szlovák Vel?ky Krtís-t kötné össze a magyarországi Vecséssel. A projekt költsége, csakúgy, mint a szállított gáz mennyisége, a valós piaci igényektől függ majd.

?Az új összeköttetés létrehozása Magyarország gázellátás biztonságának növekedését és a közép-európai piac likviditását szolgálja? - mondta Dr. Zsuga János, az FGSZ Zrt. vezérigazgatója.

A projekt hivatalosan is illeszkedne az Európai Gazdaságélénkítési Tervbe, amit az Európai Bizottság hívott életre 2008 decemberében, s melynek fő célja új, összekötő gázvezetékek létesítése a régióban.

Az ellátásbiztonsággal kapcsolatos növekvő aggodalom egy azon okok közül, amelyek életre hívták ezt a programot, amely pénzügyi segítséget is nyújt az energiaszektor projektjei számára.

Az Európai Gazdaságélénkítési Terv keretében az Európai Bizottság megközelítőleg 2,4 milliárd euró pénzügyi támogatást nyújt a gáz- és villamosenergia hálózatok összekapcsolására irányuló beruházásokra 2009-2010-ben. Ennek részeként a szlovák-magyar összekötő vezeték megvalósítására 30 millió euró támogatást irányozott elő a testület.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

reszeloaladar, 2017.06.27 11:19

Nekem csak annyi jön le a sivalkodásból, hogy amíg apa egyre többet keres, anya azért rinyál, mert megint vett magának egy doboz sört. Kb hasonló az arány a költségvetés és egy ilyen beruházás között.
De persze igazatok van, boítsunk 1000 milliárdot az egészségügyre, de ha másnap mégicsak meghal valaki a kórházban, akkor ne legyen hiszti. Kapjon 1000 milliárdot az oktatás is, de ha holnapra mégsem tud hibátlanul olvasni a gyerek akkor is kuss legyen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2017.06.27 09:01

@kman:
Az egykori román elnök is azt hitte, szereti őt a népe. Orbán is ugyanezt hiszi. Nem meri senki elmondani neki, hogy hánynak a pofájától, a sajtó ügyes kozmetikázása segíti őt " a népszerűség csúcsára".
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2017.06.27 07:46

Ennél 1000x nagyobb baklövései vannak a kis erőszakosnak, pl. az idióta olimpia terve, amire , de a fiatalok (nem a béna egymással "elvi alapokon " csatázó pártok) helyre tették , de addigra már sikerült 20 milliárdot kilopni az ország zsebéből, vagy a letelepedési kötvény, amit végül a jobbik fogott meg (hülye baloldal évekig türte, holott tudta, hogy haza és EU árulás van benne) , vagy Matolcsy lopásai (ami Ádernek és a fideszes alkotmánybíróságnak is sok volt) stb stb, a sor végtelen, bravo nemzeti 2/3 és határontuliak,
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html