Óriási hitelért lobbizik az Agrárkamara a Bankszövetségnél

A Magyar Agrárkamara levélben fordult Nyers Rezsőhöz, a Magyar Bankszövetség főtitkárához, hogy a kereskedelmi bankok - a közös érdekek alapján - biztosítsák a mezőgazdasági termelők forrásigényét.
NAPI, 2009. július 16. csütörtök, 19:17
Fotó:

A mezőgazdaságnak óvatos becslések szerint is legalább 100 milliárd forint hitelre lenne szüksége a közeljövőben - állítják a Magyar Agrárkamara szakértői. A kamara MTI-hez elküldött közleménye szerint csak ezzel a külső forrással biztosítható a termelés és a fejlesztés folyamatossága, az uniós támogatások igénybevétele az agráriumban.

A Magyar Bankszövetség és a Magyar Agrárkamara vezetői arról egyeztettek a közelmúltban, mekkora összegű és milyen szerkezetű hitelre van szüksége a magyar mezőgazdaságnak. A köztestület összesítése alapján az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap (EMVA) pályázataihoz kapcsolható beruházásokhoz még mintegy 294 milliárd forint támogatást fizetnek ki. A kalkulációk szerinti 50 százalékos átlagos támogatásintenzitást figyelembe véve a beruházások önrésze hasonló mértéket tesz ki.

Az önrész előteremtéséhez a gazdálkodóknak óvatos becslés szerint is legalább fele részben hitelt kell felvenniük. Így rövidtávon az agráriumban minimálisan mintegy 75 milliárd forintnyi beruházási hitelre lehet szükség - a Magyar Agrárkamara számításai szerint. A kamara úgy véli, hogy a gabonapiaci helyzet miatt további mintegy 10 milliárd forintra lesz szükség az ágazat biztonságos finanszírozásához. Az egyéb növénytermesztési ágazatokban - például az elemi kárt szenvedett zöldség- és gyümölcstermesztésben - szintén hasonló nagyságú, azaz 10 milliárd forint forgóeszköz-hitel igény jelentkezik.

Összességében tehát mintegy 100 milliárd forintos hiteligénnyel számol a kamara, amely a termelés és a fejlesztések folyamatosságának biztonságos folytatásához szükséges a mezőgazdaságban - állapítja meg a köztestület közleménye.

HOZZÁSZÓLÁSOK