Közép-Európai Transznacionális Együttműködési Program keretében megvalósuló nemzetközi autóipari együttműködésről a konferenciát megelőző sajtótájékoztatón Klaudia Vlcková projektmenedzser elmondta: a kétmillió euróból működő programban hét ország (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország, Szlovákia, Szlovénia) kilenc szervezetéből álló konzorciuma három éven át tartó munkájában az autóiparban érdekelt fejlesztési-menedzsment-és innovációs szervezetek vesznek részt.
A projekt célja a termelési és K+F együttműködéseket eredményező, határon átnyúló kapcsolatok létrejötte, az autóipari innovációját támogató új szolgáltatások kialakítása, valamint az autóipart támogató európai cél-és eszközrendszer megújítása - tette hozzá.

A projekt nemzetközi együttműködések erősítéséhez a partnereknél bevált, jó gyakorlatokra alapozott termék-és szolgáltatásfejlesztésekhez, termelési-és K+F kooperációkhoz, valamint az igénybe vehető állami-és nemzetközi támogatások eléréséhez nyújt lehetőséget.

A program keretében két kiemelt konferenciát tartanak, az egyiket az oroszországi Kalugában, a másikat Balatonfüreden csütörtökön. Ezen félszáz, az autóiparban érdekelt vállalkozás vesz részt, hogy a szakmai előadások után üzleti kapcsolatra lépjen egymással.

Pénzzel is támogatják a kisebb cégeket

Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az autóipar húzóágazat, mert garantálja a minőséget, integrálja a különböző tudományágakat és inspirálja a kutatásfejlesztést. Az elnök méltatta, hogy Magyarországra a minőségi autóipar jött be olyan képviselőkkel, mint a Mercedes, az Audi, vagy az Opel; megjegyezte: Veszprém megyében az autóiparra épülő beszállítói kör jelentős gazdasági potenciált képvisel.

Kovács Tamás, a Közép-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. projektmenedzsre elmondta: az 1,6 milliárd tőkével működő zrt. nyolc nemzetközi együttműködésben partner, ezek egyike az AutoNet. A Közép-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. egy országos hálózattal rendelkező cégcsoportnak, a Regionális Fejlesztési Holding Zrt-nek a Közép-Dunántúli Régióban működő tagja. A társaság olyan vállalkozásokba, illetve gazdasági társaságokba fektet be, melyek székhelye a Fejér, Komárom-Esztergom, Veszprém megyék által határolt Közép-Dunántúli Régió területén van, tényleges tevékenysége a régió gazdasági kapcsolataiba illeszkedik, működését a régió területén fejti ki. A Társaság kis- és közepes (legfeljebb 300 főt foglalkoztató) vállalkozások alapításához, illetve tőkeellátásához társul, vagy vesz részt ilyen vállalkozások reorganizációjában.

A konferencia témája a transznacionális együttműködési lehetőségek az autóiparban; a plenáris ülést nemzetközi partnerkereső találkozó követi.