Magyarországnak erősen és mélyen kell kapcsolódnia a német gazdasághoz - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Kecskeméten, a német Knorr-Bremse magyarországi haszonjármű üzletága új gyártó- és fejlesztési bázisának alapkőletételén. Alapkövet letenni csak ott lehet, ahol adottak a feltételek a növekedéshez, és "legyünk büszkék arra, hogy Magyarországon ma a jövendőbeli növekedéshez szükséges feltételek adottak" - mondta a kormányfő a vasúti és közúti járművek fékrendszereit gyártó cég ünnepségén.

A zöldmezős beruházásban 22 ezer négyzetméter alapterületen megvalósuló új kecskeméti gyár és tesztlabor - amely a tervek szerint az év végére készül el - 111 munkahelyet teremt Bács-Kiskun megye székhelyén. Az új gyár lehetővé teszi, hogy magasabb műszaki színvonalú, bonyolultabb technológia honosodjon meg Kecskeméten. A fejlesztői laborral pedig az egész régió kutatás-fejlesztési potenciálja erősödik a járműipari fejlesztések területén.

A mintegy ötmilliárd forintos beruházás az EU támogatásával, az Új Széchenyi Terv keretében valósul meg. A támogatás összege 1,4 milliárd forint.

A müncheni központú Knorr-Bremse vállalatcsoport a vasúti és közúti járművek fékrendszereinek vezető gyártója, több mint száz éve élen jár a legkorszerűbb fékrendszerek fejlesztésében, gyártásában és szervizelésében. A vasúti járműrendszerek üzletágának termékei között megtalálhatók továbbá az intelligens ajtórendszerek, vezérlőkomponensek, klímaberendezések, ablaktörlők és peronajtók.

Lepsényi István, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. vezérigazgatója az ünnepségen azt mondta, cégük szeretne tovább fejlődni, tartós, stabil és vonzó munkahelyeket biztosítani szakembereinek. Szólt arról is, hogy beszállítóik több mint harmada magyar vállalat, illetve hogy a duális képzés adta lehetőségek kihasználásával folyamatosan bővítik kutatás-fejlesztési tevékenységüket. Emlékeztetett egyúttal, hogy a kormány tavaly kiemelt járműipari központtá nyilvánította Kecskemét térségét.

Klaus Deller, a Knorr-Bremse AG igazgatótanácsának tagja közölte: a Knorr-Bremse 2012-ben a világ 65 országában volt jelen, idén pedig további hat céget alapítanak világszerte. A tavalyi adatokat ismertetve elmondta, összesen mintegy 1800 munkavállalójuk volt Magyarországon, ebből több mint 800 Kecskeméten. Megítélése szerint Orbán Viktor jelenléte az alapkőletételen azt mutatja, hogy a cég munkáját nagyra értékelik, és a vállalat is bízik az országban.