Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. konszolidált árbevétele 5,7 milliárd forintot tett ki tavaly, szemben a 2009-es 1,09 milliárddal. Az árbevétel bővülését részben az organikus növekedés, az akvizíciók és egy zöldmezős beruházás eredményezte. A forgalom közel háromnegyedét az erőművi hő- és áramtermelés, negyedét pedig az éves szinten 40 százalékkal bővülő villamosenergia-kereskedelem adta - mondta a Napi Gazdaság Online-nak ifj. Chikán Attila vezérigazgató.

Az Alteo tavaly 390 millió forint EBITDA-szintű eredményt ért el, egy évvel korábban - első teljes üzleti évében - ez az érték még negatív volt. A társaság mérlegfőösszege tavaly 5,5 milliárd forintot tett ki, szemben a 2009-es 3,35 milliárddal.

Az idei tervekről a vezérigazgató elmondta, a fő fókuszt a megújulóenergia jelenti majd (elsősorban akvizíciók révén), a társaság minden téren kétszámjegyű  növekedést célzott meg - annak ellenére, hogy az idei a szabályozási bizonytalanságok miatt a várakozás éve a szektorban. Az Alteo harmadik üzletágaként pedig még idén elindul az energiahatékonysági szolgáltatás, amely a finanszírozás és az üzemeltetés területét is érinti majd. Az Alteo energiatermelő portfóliója tavaly a győri, illetve soproni fűtőerőművel, a debreceni és a nyíregyházi depóniagáz-hasznosító, zöldmezős beruházásként pedig az egri Agria Park bevásárló- és szórakoztatóközpontban egy gázmotoros kiserőművel bővült. Az energiakereskedelemben Chikán szerint a társaság a kkv-szektorban lát hosszú távú lehetőségeket.

A tőzsdei bevezetés kapcsán Chikán Attila úgy fogalmazott, e finanszírozási alternatíva bevonása továbbra is eltökélt szándék, időpontját azonban a csoport növekedési terve és üteme határozza meg.