Hangsúlyozta, hogy a tokozott üzemanyag-kazetták tárolása a hatóság által engedélyezett, biztonságos módon, teljes mértékben megoldott, és nem befolyásolja az atomerőmű normál üzemi működését. Jelezte azt is, hogy a 2. blokk várhatóan még az év folyamán megkapja a húsz éves továbbüzemelési engedélyt, az ott tárolt tokozott üzemanyag idei elszállítása nem feltétele az engedélyek megszerzésének.

Kovács Antal aláhúzta: az atomerőműben a jogszabályoknak megfelelően mindenkor két évre elegendő üzemanyagnak kell rendelkezésre állnia, így az atomenergia hosszú távon képes biztosítani Magyarország villamosenergia-ellátását, szemben az egyéb energiahordozókkal. Emlékeztetett arra, hogy az atomerőmű eddigi működése során sosem voltak üzemanyag-szállítási problémák, ezzel együtt az ukrán helyzettől függetlenül az atomerőmű már korábban vizsgálta alternatív szállítási útvonalak kialakítását, illetve alternatív szállító kiválasztásának lehetőségét is.

Kijelentette, hogy szükség esetén az atomerőmű képes frissüzemanyag-beszerzését alternatív szállítási útvonalon, vagy más szállítók bevonásával megoldani, ezért az ország energiafüggetlensége biztosított. A Paksi Atomerőmű által termelt villamos energia elegendő a teljes magyar lakossági fogyasztás, a közüzemi, iskolai, egészségügyi villamosenergia-igény kielégítésére - hangsúlyozta.

A 2. blokk üzemidő-hosszabbítási kérelmével kapcsolatban úgy tájékoztatott, hogy az eljárást az Országos Atomenergia Hivatal végzi. Az atomerőmű a hatóság által megfogalmazott követelményeket teljesítette, így várhatóan ez év folyamán megkapja az engedélyt a meghosszabbított üzemidőre.

Az engedély kiadásának nem feltétele a tokozott kazetták 2014-ben történő elszállítása, így a 2. blokk zavartalan továbbüzemeltetése biztosított. A 2003-ban megsérült üzemanyagot tartalmazó, hermetikus tokba zárt kazettákat az OAH által engedélyezett módon, biztonságos helyen tárolják, és nem befolyásolja az atomerőmű normál üzemi működését.

A tárolással kapcsolatos hatósági engedély 2015 végéig érvényes. A szállításához szükséges összes engedély - beleértve az Európai Unió illetékes szervének engedélyét, illetve az érintett országok különböző hatóságainak engedélyét - rendelkezésre áll.