Tök és sárgarépa - avantgárd irányt vett a magyar pálinkafőzés

Változó mennyiség, javuló minőség és kísérletező kedv - röviden így lehetne összefoglalni az utóbbi évek pálinkafőző tendenciáit borsodi főzőmesterek szerint. A változásokat több okkal magyarázzák a vidék kis főzdéiben: jogi szabályozás, némi versenyszellem és a változékony időjárás is közrejátszik a trendek alakulásában.
Kónya Ádám, 2020. október 10. szombat, 08:08
Fotó: Napi.hu / Kónya Ádám

Adómentes lehet a párlatfőzés háztartásonként ötven liter gyümölcsszeszig egy új uniós irányelv szerint 2022-től. A főző magánszemély nem értékesítheti majd a pálinkáját, de a családtagjai vagy a vendégei fogyaszthatják azt. A magyar kormány ugyan már 2010-ben adómentessé tette a főzést egy bizonyos mennyiségig, akkor viszont Brüsszel még kötelezettségszegési eljárást indított emiatt az ország ellen. 2015-től lépett életbe a ma is érvényes szabályozás, ami nem teszi lehetővé az adómentes otthoni főzést vagy bérfőzetést, de kedvezményeket biztosít a magánszemélyek számára.

A Napi.hu megkeresésére Lovász Balázs pálinkakészítő-mester örömét fejezte ki az új, uniós irányelv miatt. Elmondta a közel húsz éve indult kis, borsodi főzdéje abban az időszakban, amikor volt adómentes főzés, dupla akkora forgalmat bonyolított, mint a többi évben. Viszont más tényezők is befolyásolják náluk a pálinkafőzési tendenciákat:

Az utóbbi időben az adott év gyümölcstermésétől függött, hogy milyen és mennyi pálinkát főzettek nálunk. Tavasszal a legtöbb gyümölcs lefagyott. Szilva- vagy barackpálinkát alig készítünk, olyan gyér a termés. Idén szőlő-, meggy- és cseresznyecefre valamivel több érkezik hozzánk

- mondta a Napi.hu-nak Lovász Balázs, a Sajóhídvégi Pálinkafőzde tulajdonosa. Hozzátette, hogy amikor gyengébb a gyümölcstermés, többen próbálkoznak különlegesebb párlatokkal. Bodzabogyóval és tökkel is kísérleteztek náluk korábban, de készítettek már sárgarépapárlatot is a főzdéjükben.

Napi.hu, Kónya Ádám

Már családi hagyomány

A főzőmester kisebbik fia szintén szakember. Ifjabb Lovász Balázst a miskolci Szirmai Pálinkaházban kérdezte a helyi trendekről a Napi.hu:

"Megfigyelhető az a tendencia, hogy a bérfőzetők sokkal nagyobb gonddal viseltetnek a főzeteik iránt, mint korábban. Egyre gyakrabban használnak fajélesztőket, jobban odafigyelnek az erjesztés időtartamára, a főzés ütemezésére, valamint a gyümölcs minőségére is. Rossz gyümölcsből nem lesz jó pálinka!" - tájékoztatott a szakember. A trendek változását ő két okkal magyarázza: mostanság több ismeretanyag elérhető mind az interneten, mind nyomtatott formában a párlatkészítésről, valamint a főzetők gyakran versenyeznek az ismerőseikkel, kinek van jobb és különlegesebb párlata.

Az otthoni pálinkafőzés is igen elterjedt hazánkban. A NAV adatai szerint több mint 26 ezer házi főzőberendezést vettek hivatalos nyilvántartásba Magyarországon. 2020 első hat hónapjában már 44 ezer párlatadójegyet váltottak ki az otthonfőzők.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2020.10.10 11:21

@csodacsampi: " Igyál, vedelj birka ! - addig sem gondolkodsz,s vidáman mégy a vágóhídra !"

+1....XDDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2020.10.10 09:15

szocút - a legnemesebb nedű.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.10.10 08:53

Magyar alkeszba magyar szeszt!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csodacsampi, 2020.10.10 08:50

Igyál, vedelj birka ! - addig sem gondolkodsz,s vidáman mégy a vágóhídra !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html