Idén az első félévben a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) adatai szerint 244 ezer alkalommal kérték a különféle hitelezők, hogy az ország közjegyzői állítsák ki a behajtás megkezdéséhez szükséges iratot, az úgynevezett fizetési meghagyást - az egy évvel korábbi 272 ezer után - írta a napilap.

Így 2018 első felének minden egyes napján átlagosan több mint 1300 tartozás ügyét terelték jogi útra a pénzükre váró cégek és magánszemélyek.

A korábbinál sokkal kevesebb alkalommal vette kezdetét eljárás hitelkártya-tartozás miatt, ami alapján azt lehet feltételezni, hogy szigorodott az ilyen hitelkihelyezés, de az is megeshet, hogy az ügyfelek lettek óvatosabbak. Közüzemi tartozásból ugyanakkor továbbra is sok akadt, az ügyek több mint felében a közműcégek fordultak a közjegyzőkhöz - mondta Tóth Ádám, a MOKK elnöke.

A kiegyenlítetlen víz-, villany-, gáz- és szemétszámlák mellett a távközlési cégek követelései is rendszeresnek mondhatók, ahogyan a parkolási tartozásokból is folyton jönnek újabbak. Utóbbi esetkörnél nemegyszer arról van szó, hogy az adós tudna fizetni, de lényegé­ben elvi okok miatt ezt mégsem teszi meg.

Fotó forrása: Pixabay