Pénzügyi szolgáltatók: tucatnyi tisztességtelen szerződési feltétel

Megszületett az első - nem jogerős - ítélet azokban a közérdekű perekben, amelyeket a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) indított tavaly ősszel több, kétes módon működő bank és pénzügyi vállalkozás ellen - írta a Magyar Nemzet.
NAPI, 2011. május 13. péntek, 08:49
Fotó:

Binder István, a PSZÁF szóvivője a lapnak elmondta: a múlt év közepére hárult el valamennyi akadály az elől, hogy a PSZÁF az ügyfelek széles csoportjait védő bírósági eljárásokat kezdeményezzen.

A felügyelet a pénzügyi szféra négy szereplőjét fogta perbe: a Zee Capital Pénzügyi szolgáltató Zrt.-t, a New Chance Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-t, az Általános Hitel és Finanszírozási Zrt.-t, valamint az AXA Bank Europe SA-t.

A Fővárosi Bíróság közelmúltban hozott, első ítélete szerint a Zee Capital tucatnyi szerződési feltétele tekinthető tisztességtelennek. A szóban forgó kikötéseket a bíróság a pénzügyi cég valamennyi ügyfelére kiterjedően érvénytelennek minősítette. Az ítélet tisztességtelennek nyilvánította például azt a feltételt, amely korlátozta, hogy az adós feltűnő értékaránytalanság címén megtámadhassa a céggel kötött kölcsönszerződést.

A bíróság kifogásolta a rendkívüli előtörlesztés és kényszerértékesítés díjával kapcsolatos kitételeket is, és nem értett egyet a késedelmi kamat meghatározásának módjával sem. A kifogásolt szerződési feltételek némelyike több éven át hatályban volt.

Az ítélet arrra kötelezte a Zee Capitalt, hogy közleményben sorolja fel a tisztességtelennek minősített kitételeit, s a szöveget saját költségén egy országos napilapban, egy szakmai folyóiratban, valamint a társaság internetes oldalán adja közre.

HOZZÁSZÓLÁSOK