Pontosan mennyi a Malév tartozása? - most kiderülhet

Az LMP közérdekű adatigényléssel fordult a Malév felszámolójához, hogy kiderüljön, mekkora is a légicég tartozása.
Domokos László, 2012. június 22. péntek, 12:21
Fotó: Napi.hu

Közérdekű adatigényléssel fordul a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft.-hez a Lehet Más a Politika (LMP), hogy megtudja, mekkora jogos igényt jelentettek be az érintettek a Malév Zrt. csődjének bejelentése óta - jelentette be Ertsey Katalin és Scheiring Gábor országgyűlési képviselő. A párt tudni szeretné, mekkora fedezet áll rendelkezésre a követelések kifizetésére, és mennyi bevételt hozott a Malév leánycégek eladása.

Az érintettek 2012. június 13-ig jelenthették be követeléseiket a felszámolás alatt álló Malévval szemben. A határidő lejárt, így az LMP közérdekű adatigényléssel fordul az állami tulajdonú Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft.-hez, illetve a kijelölt felszámoló biztoshoz, Varga Jenőhöz. A párt arra kíváncsi, hogy a határidőig a Malév volt munkavállalói mekkora összegű követelést jelentettek be, és a felszámoló mekkora igényt vett nyilvántartásba. Emellett továbbra is kérdés, hogy a megvett, de fel nem használt repülőjegyek mekkora összeget jelentenek, és a felszámoló a korábbi hírekhez képest mennyit vett ebből nyilvántartásba.

A kormány nem foglalkozott eddig a légitársaságnak beszállító hazai kis- és közepes vállalkozásokkal, amelyek szintén követeléseket jelentettek be. Az LMP szeretné tudni, hogy változott-e a kártalanításra szánt összeg, és mekkora fedezet áll most a felszámoló rendelkezésére.

Az LMP a nemzeti fejlesztési minisztertől pedig azt szeretné megtudni, hogy miért éppen az MNV Zrt. tulajdonában lévő Tiszavíz Vízerőmű Kft. szált be a Malév két leánycégébe. Kíváncsiak arra is, hogy Németh Lászlóné szerint helytálló-e az a megállapítás, hogy a Malév felszámolásával megszűnt az Európai Bizottság 2012. január 9-én hozott döntésének végrehajtási kötelezettsége, amely a cégnek juttatott csaknem százmilliárd forint tiltott állami támogatás a magyar államnak való visszafizetésére vonatkozik.

HOZZÁSZÓLÁSOK