Szakszervezet: nagyon keveset keres sok postás - a sztrájk sem kizárt

Demonstrációra készülnek a Magyar Posta dolgozói, mert a munkáltató nem ment bele átlagos 10 százalékos béremelési követelésükbe - írja a Népszava.
Szász Péter, 2019. február 21. csütörtök, 22:20
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Hamarosan Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter Vám utcai irodája elé vonulnak - mondta a lapnak Ádám István, a Postások Független Érdekvédelmi Szövetségének (POFÉSZ) elnöke.

Fel akarják hívni az állami vállalatok működéséért felelős vezető figyelmét arra, hogy a 30, sőt egyes területeken 40 százalékos elvándorlás miatt a stabil dolgozók helyzetet tarthatatlan, van olyan postahivatal, ahol 30 kézbesítő 50 körzetet visz, de nagy a létszámhiány a logisztikai területen és a hivatali felvételi ablakoknál is.

Miután a miniszternek február elején írt béremelést kérő levelükre nem érkezett válasz, a Posta vezetése pedig nem fogadta el a dolgozók bérkövetelését, a POFÉSZ választmánya demonstrációs bizottság létrehozásáról döntött, amihez csatlakozik a szintén a Munkástanácsokhoz tartozó Kézbesítők Szakszervezete is.

Ádám István tájékoztatása szerint a 2017-ben megkötött hároméves 32 százalékos bérmegállapodás keretében 2019-re mindössze 6 százalékos emelés maradt, amit a Posta vezetése megtoldott plusz két százalékkal, de ez sem képes megállítani az elvándorlást. Az érdekvédők azért akarnak nagyobb mértékű emelést elérni, mert a cég régi alkalmazottai is jó esetben bruttó 250-270 ezer forintot keresnek, ami nem elég a megtartásukhoz.

Azért döntöttek egy szombati demonstráció megszervezéséről, hogy a lakosság érdekei ne szenvedjenek csorbát, de a POFÉSZ elnöke azt is elmondta, ha eredménytelen marad az akció, akkor készek a még elégséges szolgáltatások meghatározásáért a bírósághoz fordulni, hogy megszervezhessenek egy részleges, de több postai területet érintő sztrájkot is, ha nem sikerül megállapodni az idei béremelésről.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2019.02.22 09:12

Miért keresnek a kézbesítők keveset?
A Posta pofátlan módon emeli az árait.
A vezetők fizetése kiemelkedően magas, a vezéré 5 millió. Arra van?
Az éves jelentés szerint az értékesítés éves nettó árbevétele 200 milliárd huf fölött van.
Tehát csak szívóznak a dolgozókkal.
És még vannak olyanok, akik elvállalják a melót, hogy a főnökök sokkal jobban éljenek. Gratula!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Der_Zahnarzt, 2019.02.21 23:39

Gyertek haza póstás-rabszolgák, kivinni féleszű kitartott ingyenélő hülyenyugger szavazóinknak a nyugdíjat, könyörgünk!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Der_Zahnarzt, 2019.02.21 22:40

"40 százalékos elvándorlás"

Hát az nagy baj... lehet, hogy jövő hónapban már hiába várják a pénzespóstást a nyuggerek...

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html