Áprilisban csaknem 0,2 százalékponttal, 3,32 százalékra mérséklődött a jelzáloghitelek átlagos kamata, ilyen mértékű havi zuhanásra több mint másfél éve nem volt példa - írta a pozsonyi Új Szó. Egy évvel korábban még átlagosan 4,13 százalékos kamatra lehetett lakáskölcsönhöz jutni. A jegybank szerint május végére ennek köszönhetően 15,588 milliárd euróra nőtt a lakáshitelek összege, ami 13 százalékkal több a tavalyinál.

Ha nem is meghatározóan, de szerepe van ebben a kormány fogyasztóvédelmi döntéseinek is. Így például júniustól a gyorshitelező társaságok és bankok nem foszthatják meg ingatlanuktól gyorsított végrehajtási eljárással a késve törlesztőket, csak akkor, ha a tartozás összege meghaladja a 2 ezer eurót.

Ez a szabály elsősorban azokat védi, akik legfeljebb háromhavi törlesztő részlettel késnek, a többi részletet azonban időben fizetik, és a háromhavi részlettel is legfeljebb egy évet késnek. A kormány az új szabályozással elsősorban a gyorshitelező társaságokat szerette volna visszafogni, ezek ugyanis korábban a legkisebb tartozásért is képesek voltak lefoglaltatni az adós ingatlanát. Azonban nagyon kevesen nem törlesztenek időben, mivel az éves büntető kamat 5,25 százalékos - tavaly százból csak négy adós késett a fizetéssel.