A magas olajár és az erős verseny közepette romló profittermelő képességgel néznek szembe a világ légitársaságai, erről tanúskodik a Lufthansa ma reggeli harmadik negyedéves gyorsjelentése is. A német légitársaság a várakozásoktól elmaradó nyereségről számolt be a működési eredmény tekintetében: 575 millió eurós profitot ért el, miközben az elemzői várakozás 584 millió euró volt. A nettó eredmény tekintetében azonban felül tudta teljesíteni az elemzői konszenzust a társaság.

A menedzsment megerősítette múlt hónapban megfogalmazott várakozását, miszerint profitcsökkenésre számít az idei évre 2010-hez képest. Mint ismeretes, a Lufthansa múlt hónapban tett közzé profit warningot, előtte még profitnövekedésre számított. A negatívabb kilátásokat akkor a gazdasági környezet bizonytalanságával indokolta, illetve azzal, hogy az augusztus a vártnál gyengébben sikerült az utasszállítási üzletágban. Az utasszám növekedése lassult szeptemberben, 3,6 százalékos volt a dinamika, a férőhely-kihasználtság (load factor) pedig tovább csökkent.

A német légitársaságokat a kedvezőtlen iparági környezet mellett még légiközlekedési adó is sújtja Németországban az idei évtől, aminek eredményeként a Lufthansa szektortársai közül az Air Berlin például a harmadik negyedévre több mint 40 százalékos profitcsökkenésre számít a működési eredmény tekintetében.