Projekthitelezés miatt bírságolt az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 19 millió forint bírságot szabott ki a MagNet Bankra a projekthitelezés szabályainak megsértése miatt, a feltárt problémák nem jelentenek rendszerkockázatot - közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.
Szepesi Anita, 2019. június 28. péntek, 10:25
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A tájékoztatás szerint az MNB célvizsgálatot folytatott a MagNet Banknál a projekt- és ügyfélfinanszírozási gyakorlat szabályszerűségének áttekintésére.

A jegybank megállapította, hogy a MagNet Bank a vizsgált ügyfélcsoport esetében nem tett eleget az előírások szerinti ügyfélcsoportképzési kötelezettségének, döntéshozatalakor nem vette figyelembe a kockázatértékelői véleményeket és elvárásokat, így megsértette a nagykockázat-vállalási korlátot is. Problémát tártak fel a bank monitoring folyamataiban is.

A jegybank kötelezte a MagNet Bankot a feltárt hiányosságok megszüntetésére.

A bírság összegének meghatározásakor az MNB figyelembe vette a feltárt jogsértések összhatásának kockázatát, a korábbi határozatában előírtak ellenére továbbra is fennálló problémákat, ugyanakkor a MagNet Bank együttműködő magatartását és a hiányosságok megszüntetésére tett azonnali lépéseket is - áll a közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK