Rászállt a hatóság a tejágazatra

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a piaci szereplők nyomására haladéktalanul elrendelte a tejágazat komplex, fokozott ellenőrzését.
Napi.hu, 2016. április 4. hétfő, 17:23
Fotó: Napi.hu

A magyar tejágazat helyzetéről, a tejtermelők legsúlyosabb problémáiról és a hatósági támogatás megerősítéséről egyeztetett többek között Oravecz Márton, a Nébih elnöke a tejtermelők és -feldolgozók képviselőivel hétfőn a hatóság székházában. A Nébih elnöke átvette a termelők petícióját és tájékoztatta a résztvevőket, hogy elrendelte az ágazat komplex, fokozott ellenőrzését - olvasható a szervezet közleményében.

A megbeszélésen szóba került, hogy a termelők, a piac fehérítése érdekében, több és esetenként a korábbi évekre is visszanyúló vizsgálatot szeretnének. Mindehhez elengedhetetlennek tartják a hivatal megerősítését, számítanak a Nébih szigorú és következetes fellépésére.

Oravecz Márton a mai naptól átfogó célellenőrzést rendelt el a tejpiacon, a munkatársak reggel óta végzik a vizsgálatokat az ország több pontján. A hatóság szakemberei többek között a beszerzési ár alatti értékesítést vizsgálják a legmeghatározóbb kereskedelmi szereplőknél. A vizsgálat első szakaszában az elmúlt 60 napot ellenőrzik, ami a korábbi évek szúrópróbaszerű átvilágításával folytatódik majd.

A gazdasági csalások felderítése mellett a hatóság kiemelt figyelmet fordít az élelmiszerbiztonsági feltételek teljesülésére is. Ennek érdekében a Nébih Kiemelt Ügyek Igazgatósága több napos vizsgálatsorozatba kezdett az ország teljes területén. Emellett Zsigó Róbert, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár elrendelte a tej- és tejtermékek célellenőrzését is, amit a kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági szakemberei hajtanak végre.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK