Rég nem érte ekkora sokk az autósokat

Az elmúlt hónapban az üzemanyagok ára komoly emelkedésbe kezdett. Bár még mindig jóval kevesebbet kell fizetni a benzinért és a gázolajért, mint tavaly, a drágulás mégis mellbevágó lehetett.
Szász Péter, 2016. március 31. csütörtök, 15:10
Fotó: Napi.hu

A Mol legutóbb húsvét vasárnap emelte a benzin árát 327 forintra. Bár a gázolajé most nem változott, a fizetendő 319 forint magasabb, mint a februári 297-301 forintos összeg. Az elmúlt bő hónapban a benzin 28, a gázolaj pedig 18 forinttal lett drágább. Ilyen mértékű emelkedés, ilyen rövid idő alatt nem sok volt az elmúlt években. A benzin esetében ez 9,4, a gázolajnál 6 százalékos drágulást jelent.

A Mol péntektől a benzin árát 3 forinttal emeli, a gázolajét pedig 3 forinttal csökkenti. A változások hatására a benzin átlagára 329-330 forintra nő, a gázolajé pedig 315-316 forintra mérséklődik.

A drágulás érthető, hiszen a Brent olaj ára nem sokáig maradt maradt 30 dollár alatt, immár stabilan 40 felett forog a piacon.

Hasonló mértékű drágulás tavaly februárban volt a kutakon, amikor a hazai árakat leginkább meghatározó Brent ára visszapattant a januári mélypontot követően. A magyar olajvállalat 2015 február 23-i bejelentése alapján a benzin átlagára 350, a gázolajé 371 forint volt, 24, illetve 26 forinttal több, mint a január 21-i adat. Ez a benzin 7,4, a gázolaj 7,5 százalékos drágulását jelentette.

Napi.hu-gyűjtés

Korábban 2012 januárjában volt a mostaninál nagyobb mértékű áremelkedés. Január 23-án ugyanis a Mol 428 forintos benzin és 449 forintos gázolajárat állapított meg, amely az egy hónappal korábbinál 31, illetve 25 forinttal jelentett magasabb árat. Az akkori emelkedés részben a Brent drágulásának volt betudható. Emiatt kellett példásul pár hónappal később 454 forintot fizetni a benzinért és 449-cet a gázolajért. Utóbbi esetében egy jövedékiadó-emelés is hatott az árakra: 2011 novemberétől kell ugyanis 110 350 forintot fizetni ezer liter gázolaj után Azt megelőzően 97 350 forint volt az adó mértéke. A benzin esetében a 120 ezres összeg nem változott.

A csökkenést könnyebb megszokni

Árcsökkenésben jóval több részük volt az autósoknak az elmúlt 1,5 évben. 2014 végén példásul egy hónap alatt a benzin 40, a gázolaj pedig 34 forinttal lett olcsóbb, de tavaly nyáron is volt egy 30, illetve 17 forintos áresés egy hónap leforgása alatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Warlock, 2016.04.01 19:15

@teuton:"Elarulom, nem Kuvaitban lakom, hanem Nemetorszagban! Vagyis 1 orai minimalberert 8,76 liter dizelt tudok tankolni! Hasonlitsuk ezt össze a MO-i arral! Hany liter dizelt lehet a minimalberet tankolni???"

Tyútonka... Nem vagyok járatos a politikában, vannak itt arra elegen, de segítek neked agyoniskolázott emigránskám: a fogyasztási termékek nagyrészének az árát nem az adott ország fejlettségi mutatója vagy az egyfőre eső GDP határozza meg... Tehát eleve ökör az (HÚGYÚ), aki Magyarországot Németországgal hasonlítgatja, vagy unalmában az átlagórabérekből vehető üzemanyagmennyiséggel példálózik, és akar belőle kihozni valami csak általa értett ökörséget...

Ha van kérdés, kérdezz... amúgy ahelyett hogy magyar fórumokat töltesz tele baromságokkal, inkább élvezhetnéd a német jólétet, meg a sok arabot... :-) De ne fogd ezért vissza magad, nem szeretnélek befolyásolni... :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

teuton, 2016.04.01 15:34

Kikotortam a korabbi szamlaimat. En 2 honapja fillerre ugyanannyit fizetek a dizelert, nevezetesen kerek 300 ft-ot! Ez joval a magyar ar alatt van! Hogyan lehetsegesez? Elarulom, nem Kuvaitban lakom, hanem Nemetorszagban! Vagyis 1 orai minimalberert 8,76 liter dizelt tudok tankolni! Hasonlitsuk ezt össze a MO-i arral! Hany liter dizelt lehet a minimalberet tankolni??? Ki teljesit tehat jobban, hol magasabb az ado es miert, es ki teszi zsebre az arkülönbseget? Varom a fideszbirkak libsibolsizasat es gyurcsanyozasat...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Hajnalka_vagyok, 2016.04.01 12:12

es az is jol latszik az abran, hogy 2010 majusa ota mennyivel jobban teljesit Magyarorszag... :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html