Rossz hírre ébredtek a panellakók Budapesten

A földgázárak emelkedése miatt július 1-jén átlagosan 6,7 százalékkal emelkedik a budapesti távfűtéses lakások éves távhőköltsége - közölte a Főtáv Zrt., amely már áprilisban nyilvánosságra hozta az emelés mértékét.
MTI-Eco, 2010. július 1. csütörtök, 07:46
Fotó:

A Főtáv Zrt. az energiaárak növekedését május 1. helyett július 1-jén érvényesíti, így a távhőszolgáltatás hődíja, és költsége is csak később változik.

A díjnövekedés a távfűtési díj kétharmadát kitevő hődíjat érinti, míg az alapdíj - amelyre a vállalat hatékonyságnöveléssel tud hatni - változatlan marad. A hődíj bruttó 2.921 forintról 3.222 forintra növekedik gigajoule-onként. Egy átlagos lakást figyelembe véve így a hődíj évi bruttó 126 ezer forintról 139 ezer forintra változik a díjnövekedés hatására.

Az alapdíjat és a hődíjat is magába foglaló éves távhőköltség a növekedéssel együtt bruttó 207 ezer forint lenne, ezt az összeget viszont átlagosan évi 7 ezer forinttal csökkenti a Főtáv Zrt. és a Budapesti Erőmű Zrt. közötti tárgyalások eredményeként a lakosság számára adott hőár-kedvezmény.

Így az éves távhőköltség egy átlagos méretű fővárosi lakás esetén várhatóan bruttó 200 ezer forint körül alakul. Az ÖKOPlusz programban résztvevő, fűtéskorszerűsített lakások esetében azonban az átlagos éves távhőköltség nem haladja meg a 180 ezer forintot - jelezte a Főtáv.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Andesz, 2010.07.01 08:48

Ez elképesztő!!!!!Lassan a rezsire keresünk.Miből fognak enni a panellakók!!!!A panelek 50nm fölött eladhatatlanok a rezsi(főleg a fűtésszámla miatt)!!!!
Nálunk most lett korszerűsítve kiváncsi leszek érdemes volt e pénzt fektetni bele???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html