Változás jön az RTL Klubnál: sokan nem fognak örülni

Az idén nyáron lesz harmadik éve, hogy bevezették az RTL Klub és a TV2 után fizetendő műsordíjat. Megdrágultak a filmjogok és a nézők több saját gyártást igényelnek, ezért az RTL Klub esetében biztosan emelkedni fog ez az összeg – derül ki a Marketing&Media magazin összeállításából.
K. Kiss Gergely, 2019. április 10. szerda, 13:15
Fotó: Napi.hu

Jó tízéves tervét valósíthatta meg az RTL Klub és a TV2, amikor 2016 nyarán végre lehetőségük nyílt műsordíjat kérni a terjesztőktől. A jelenleg is érvényes általános szerződési feltételek szerint az RTL Klub listaára havonta és háztartásonként 294, a TV2-é 290 forintot tesz ki. Ugyanakkor ezt többéves szerződéssel, early bird kedvezménnyel mindkét televízió esetében le lehetett nyomni a havi 150 forint körüli szintre.

Ez tehát a terjesztők számára ettől kezdve havi szinten 300 forint extraköltséget jelentett előfizetőnként - olvasható a lap portálján. (Ezt a műsordíjat csak a szolgáltatók fizetik, de az eddigi tapasztalatok szerint szinte mindegyikük áthárította a fogyasztókra.)

Emelésre készülnek

Az idei év is tartogat komoly változásokat, ugyanis ahogy az RTL Klub terjesztésére vonatkozó szerződéses feltételekben olvasható, 2016-ban a legnagyobb kedvezményt hároméves megállapodás aláírása esetén lehetett elérni. Márpedig ez idén jár le. Miután nem mindegyik szolgáltatóval írták alá ugyanakkor a szerződést, ezért a nyár első felétől kezdve őszig bezárólag folyamatosan kifutnak az RTL Klub terjesztésére vonatkozó megállapodások. Azonban, mint azt Vidus Gabriellától, az RTL Magyarország vezérigazgatójától megtudták: hamarosan megjelenik az új ászf (általános szerződési feltételek), amelynek elkészítésénél figyelembe vették az elmúlt három év tapasztalatait és a piaci igényeket.

"Az elmúlt három évben a növekvő infláció miatt is a tartalomgyártás költségei meredeken nőttek. Jelentősen drágultak a nemzetközi filmcsomagok, ami mögött az áll, hogy a hazai piaci szereplők egymásra licitáltak a jogok tulajdonosainál. Miután a nézők egyre inkább a helyi gyártású műsorokat igénylik, ezért az RTL Klub felpörgette a fikciós tartalmak gyártását, ami megint nem olcsó mulatság. Mindezek mellett a többi saját gyártás és a humánerőforrás költsége is emelkedett. Ezért ahhoz, hogy fenn tudjuk tartani a jelenlegi kínálatunkat, nekünk is árat kell emelni" - mondta Vidus Gabriella.

Az áremelkedés pontos mértékét az új ászf publikálása előtt nem hozzák nyilvánosságra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.04.10 17:50

Soha nem néztem ezt a néphülyítő sz@rt, de a legkisebb csomagokba is beleteszik. Miért??? Lehet, hogy fölülről van ez kiadva, nehogy elkezdjenek gondolkozni a buta birka emberek?? Régen giccsadó volt, most meg a néphülyítő tévécsatorna adóztat meg bennünket...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Xenador, 2019.04.10 17:06

Ömlik a tévéből a reklám, és még nekünk kell fizetnünk nekik azért, hogy ezt nézhessük. Jól tudják, hogy fizetni fogunk, mert a szolgáltató bevasalja rajtunk, ha kérjük, ha nem. Minden héten megtudjuk, hogy őket nézik a legtöbben az országban, de nem tudják kigazdálkodni a reality trash költségeit.

"Miután a nézők egyre inkább a helyi gyártású műsorokat igénylik"

Furdal a kíváncsiság, hogy ezt vajon miből gondolják.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Aomori, 2019.04.10 14:03

Hiba, hogy a magyar kábelszolgáltatók csak csomagokat árulnak. Az USÁ-ban, mindjuk NY-ban darabra bejelölheti az ember, hogy mit kér és mit nem és csak azt kell fizetnie.
Ez az itthoni árukapcsolás megérdemelne egy próbapert. Egy jó ügyvéd meg is nyerhetné.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html