A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Sem nem kisebb, sem nem olcsóbb az Orbán-kormány a Bajnai vezette kabinethez képest, így már csak abban lehet bízni, hogy elődjénél nagyobb hatékonysággal dolgozik.

A miniszterek névsora a második Orbán-kormányban látványosan rövidebb lett, hiszen a miniszterelnök mindössze kilenc munkatársát emelte miniszteri vagy miniszterelnök-helyettesi rangra - mintegy igazolva, hogy az olcsóbb állam ígéretét a kormány magán kezdi.

Ám nem tartott soká e kegyelmi állapot: amint megkezdődött az államtitkárok kinevezése, átbillent a mérleg, ugyanis a Bajnai-kormány 26 államtitkárának helyét 42 fideszes és KDNP-s politikus foglalta el. Az újak kinevezése sem volt egyszerű, hiszen arra két turnusban került sor, mivel egyszerre nem fértek el a Sándor-palotában, ahol a köztársasági elnök átadta a megbízóleveleket.

Nem ennyire látványos a bővülés a helyettes államtitkári körben, hiszen amíg a Bajnai-kabinet a minisztériumok szakmai felügyeletét 56 szakállamtitkárra bízta, addig az Orbán-kormány minisztériumait ehhez hasonló létszámú, 59 helyettes államtitkár irányítja.

A közigazgatás csúcsán ültek a kilencvenes évek végéig a helyettes államtitkárok - akiknek titulusát az utóbbi években szakállamtitkárokra keresztelték - s ezt a posztot a közigazgatási karrier csúcsának tekintették - nem számítva most a már megszüntetett közigazgatási államtitkári posztot.

A Horn-kormány még természetesnek vette, hogy zömmel azokkal a helyettes államtitkárokkal dolgozzanak, akiket az előd Boross-kormánytól megörököltek. Természetesen személycserék már a Horn-kabinet idején is voltak, ám akkoriban kezdett igazán átpolitizálódni a közigazgatás, a folyamat az első Orbán- és a Medgyessy-kormány idején teljesedett ki.

A helyzet 2010-re odáig fajult, hogy a szakállamtitkári kinevezések miniszterelnöki hatáskörbe kerültek - így azok megszűntek "szakértőnek" lenni - és a státus teljesen átpolitizálódott. Így míg a kilencvenes évek elején egy minisztériumban a közigazgatási államtitkár volt a köztisztviselői kar feje, ma már a főosztályvezetők felett szinte csak politikai kinevezettek dolgoznak.

Az elmúlt hetekben kinevezett helyettes államtitkárok között alig akad egy-két "régi motoros": ilyen a költségvetés legfőbb ura, a volt pénzügyminisztériumi főosztályvezető Bathó Ferenc vagy a szintén a PM-ből a nemzetgazdasági tárcához kerülő Thuma Róbert, de még ide sorolható az Országos Választási Iroda vezetője, Virág Rudolf is - és ezzel vége a sornak.

Az új kormány tagjait ugyanazon juttatások illetik meg, mint az elődöket: a miniszterek és államtitkárok jogosultak hivatali lakásra, gépkocsira sofőrrel, első osztályon utazhatnak hivatali útjaikon. A kedvezmények közül csupán a kiemelt állami egészségügyi ellátást törölték.